Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut fiyatları, Eylül ayının sonunda biten bir yıllık sürede beklenenden daha hızlı düştü. Bu hareket, 2008 yılındaki krizin merkezindeki sektörde zorlukların sürdüğünü gösteriyor.

ABD'nin 20 kentindeki konut fiyatlarını ölçen S&P/Case-Shiller Endeksi, Eylül ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.6 düştü. Bu veri Ağustos ayında yüzde 3.8 düşmüştü. Bloomberg News'un anketine katılan 32 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, konut fiyatlarının yüzde 3 düşmesi bekleniyordu.

Yüzde 9 civarında gezinen işsizlik oranı, sıkılaştırılan kredi koşulları ve fiyatlar üzerinde aşağı baskı oluşturan hacizli ve sorunlu konut arzındaki artış, konut talebini gelecek yıla doğru da olumsuz etkilemeye devam edebilir. Düşen konut fiyatları, konut almak için kullanılan kredilerin konut değerinin üzerinde kalmasına neden oluyor ve bu durum, tüketicilerin diğer mal ve hizmetlerde yapacağı harcamaları da olumsuz etkiliyor.

Charlotte, North Carolina'da Wells Fargo Securities LLC ekonomisti Anika Khan, "Konut fiyatlarının 2012 yılının ortalarına kadar düşmesini beklemeye devam ediyoruz" dedi ve "İkinci el konutlarda halen arz fazlası var ve sorunlu ve hacizli konut arzının artmarsı fiyatlar üzerinde aşağı baskı yaratıyor" değerlendirmesinde bulundu.