Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), dünyanın en büyük bankaları için kriterlerini revize etmesinin ardından, Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc. ve Citigroup Inc.'nin kredi notunu "A"dan "A-"ye düşürdü.

S&P ayrıca, aynı not indirimini Morgan Stanley ve Bank of America'nın Merrill Lynch birimi için de yaptı. JPMorgan Chase & Co.'nun kredi notu ise "A+" seviyesinden "A" seviyesine indirildi. Öte yandan, S&P, Bank of China Ltd. ve China Construction Bank Corp.'un kredi notunu "A-"den "A"ya yükseltti ve Industrial & Commercial Bank of China Ltd.'nin kredi notunu "A" olarak teyit etti. Böylelikle, her üç bankanın kredi notu, büyük ABD bankalarının önemli kısmından daha yüksek seviyede kaldı.

Bu not hareketleri, zaten zayıf ekonomiler ve Avrupa'nın borç krizi ile mücadele eden banklaların durumunu biraz daha zorlaştıracak. Bank of America, Citigroup ve Morgan Stanley'in de aralarında bulunduğu bankalar, kredi notlarındaki bir basamak indirimden dolayı, milyarlarca dolarlık ilave teminat ve durdurma ücretleri ödeyebileceklerini açıklamışlardı.

Philadelphia'da Janney Montgomery Scott LLC'den sabit getirili menkul kıymetler strateji müdürü Guy LeBas, "Avrupa bankacılık sisteminden kaynaklanan baskıların dünyaya yayılmakta olduğu işaretleri var" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu ayrıca, UBS AG ve Barclays Plc'nin kredi notunu "A+"dan "A"ya ve HSBC Holdings Plc'nin notunu ise "AA-"den "A+"ya indirdi.