Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s'un (S&P) Bank of America Corp. ve Goldman Sachs Group Inc.'nin de aralarında bulunduğu büyük bankaların kredi notunu düşürmesi sonrası Asya hisseleri son üç günde ilk kez düşerken, ABD endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket etti. Bakır ve petrol fiyatları da düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:33'te yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu. Endeks böylelikle son bir ayın en hızlı iki günlük düşüşünü tersine çevirdi. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı ise yüzde 0.7 geriledi. Japon yeni 16 önemli para biriminin 12 karşısında zayıflarken, Avustralya doları ve Kore para birimi won yüzde 0.3 tırmandı. Bakır fiyatları yüzde 1.7 düşerken, petrol New York'ta yüzde 0.6 kaybetti. Altın ise üçüncü günde de yukarı yönde hareket etti.

S&P'nin büyük bankaların kredi notunu düşürmesi, zaten yavaşlayan ekonomik büyüme ve Avrupa borç krizi ile mücadele eden kuruluşların durumlarını daha da zorlaştırabilir. Euro Bölgesi maliye bakanları dünkü toplantıda, Avrupa'nın kurtarma fonu olan Avrupa Finansal İstikrar İmkanı'nın genişletilmesi konusunda anlaşmaya vardı, ancak bu fon için miktar belirtilmesinden kaçınılırken, IMF'in borç krizi ile mücadelede rolünün artırılmasına yönelik görüşlere ağırlık verildi.

Newport Beach, California'da Pacific Investment Management Co.'dan Anthony Crescenzi, "Büyük bankalar, Avrupa'daki fonlama sıkıntılarından dolayı baskı altında ve bu küresel anlamda gerçekleşiyor" dedi ve "Regülatörler, bilançoların kale gibi güçlü olmalarını sağlamak için bankalar  üzerinde baskılarını sürdürecekler. Bu durum banka karları üzerindeki baskının devam etmesine neden olacak" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Kasım ayındaki düşüşünü yüzde 7.89'e genişletti ve son dört aydaki üçüncü aylık düşüşünü gerçekleştirmeye yönlendi. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.8 ve tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 1.3 geriledi.