Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da Tokyo Borsası'nda işlem gören hisse senetleri, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s'un (S&P) aralarında Bank of America'nın da bulunduğu büyük ABD bankalarının notunu düşürmesi ve bir Avrupalı yetkilinin bölge kurtarma fonunun amacının gerisinde kalabileceğini açıklamasının ardından değer kaybetti. Geniş tabanlı Topix Endeksi son dört günde ilk düşüşünmü gerçekleştirdi.

Piyasa değeri açısından Japonya'nın ikinci büyük bankası Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. yüzde 1.9 düştü. Ülkenin en büyük tüketici elektornik malları ihracatçısı  Sony Corp. yüzde 3.5 geriledi. Japonya'nın satışla bakımından en büyük gemicilik şirketi Nippon Yusen K.K., Moody’s Investors Service'in şirketi olası not indirimi için gözlem altına almasının ardından yüzde 5.1 değer kaybetti. Nippon Electric Glass Co., sektör lideri Corning Inc.'nin kar tahminini düşürmesinin etkiis ile yüzde 4.4 düştü.

Topix Endeksi yüzde 1.1 düşerek, Tokyo saati ile 13:06'da 721.99 puana indi. Endekste, yükselen bir hisse karşılığı yaklaşık üç hisse değer kaybetti. Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 1.3 gerileyerek 8,372.14 puana indi. Endeks bu ay, Avrupa krizinin yayılmakta olduğu endişelerine bağlı olarak yüzde 6.9 düştü ve Ekim ayındaki kazançlarını geri verdi.

Tokyo'da Resona Bank Ltd.'den şef fon yöneticisi Koji Toda, "Bankaların kredi notlarının düşürülmesi yatırımcı bekleyişlerini olumsuz etkiliyor" dedi ve "Yatırımcıların dikkat ettiği nokta, politika yapıcılarının Avrupa borç krizini çözmeye yönelik adım atıp atmadığında" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.7 geriledi. Endeks dün New York'ta, Tüketici Güveninin 2003 yılından bu yana en hızlı artışını göstermesinin, beklenenden kötü çıkan konut satışları ve konut fiyatlarında görülen beklenenden hızlı düşüşün olumsuz etkilerini gidermesi ile birlikte yüzde 0.2 yükselmişti.