Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası'nda işlem gören hisse senetleri, Avrupa borç krizinin küresel ekonomik büyümeyi tehdit etmesinin ardından, dünyanın önde gelen merkez bankalarının ortak bir kararla bankalara ilave likidite sağlayacağını açıklamalarından destek buldu. Bu alımların etkisi ile, gösterge endeks yükselişini üçüncü güne de taşıdı.

The Financial Select Sector SPDR Fund, Fed ve diğer önemli merkez bankalarının dolar likiditesini artıracak yönde adım atması ve Çin Merkez Bankası'nın bankalara uyguladığı zorunlu karşılıkları düşürmesi sornası yüzde 3.4 değer kazandı. Wells Fargo & Co. ve Bank of America Corp. en az yüzde 3.1 yükseldi. Alcoa Inc., Halliburton Co. ve Caterpillar Inc. yüzde 4.5'in üzerinde ralli yaptı ve ekonomik büyümeye en duyarlı şirketler grubundaki yükselişe öncülük etti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 2.7 yükselerek, New York saati ile 09:39'da 1,227.76 puana çıktı. Gösterge endeks üç günde yüzde 3.2'lik bir ralli gerçekleştirdi. Dow Jones Endeksi ise 321.13 puan ya da yüzde 2.8 yükselerek 11,876.76 puana geldi.

Küresel hisse senetleri, Çin Merkez Bankası'nın, 2008 yılından bu yana ilk kez bankaların rezerv olarak kenara ayırdığı para miktarını düşürmesinin ardından değer kazandı. Hisse senetlerindeki yükselişler, Fed ve diğer beş önemli merkez bankasının banakalara dolar likiditesini artırmasından da destek buldu. ABD'de ADP'nin açıkladığı Kasım ayı özel sektör istihdam verisi beklenenden daha iyi çıktı.