Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, İngiltere'nin İranlı diplomatları sınır dışı etme kararına gereken karşılığın verileceğini söyledi.

Mihmanperest, İngiltere'nin İranlı diplomatlardan 48 saat içinde ülkeyi terk etmelerini istemesini acele alınmış bir karar olarak değerlendirdi.

İngiltere'nin burada İran'a ait diplomatik temsilciliklerin güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu belirten Mihmanperest, Londra yönetiminin kararına misilleme olarak gerekli adımların atılacağını ifade etti.

İran'ın, uluslararası taahhütleri gereği diplomatik temsilciliklere yönelik her türlü saldırıyı kabul edilemez bulduğunu söyleyen Mihmanperest, bu konudaki taahhütlere bağlı olduklarını yineledi.

İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliğine yönelik dünkü saldırının beklenmedik bir gelişme olduğunu kaydeden Mihmanperest, İngiliz hükümetinin İran'a karşı tutumunun sonucu olarak bazı göstericilerin böyle bir eylemin içinde yer aldıklarını bildirdi.

İngiliz diplomatların alınan önlemler sayesinde hiçbir zarar görmediklerini kaydeden Mihmanperest, yargının yasalara aykırı davrananlar hakkında yasal işlem başlattığını söyledi.

İngiltere ile diplomatik ilişkilerin tamamen kesilmesi talebiyle dün gösteri yapan İranlı öğrencilerden bir grup, polis engelini aşarak İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği ve rezidansın bahçesine girmiş, buralardaki İngiltere bayrağını indirerek İran bayrağını göndere çekmişlerdi.

İran Dışişleri Bakanlığı, ''istenmedik ve beklenmedik bu gelişmeden üzüntü duyduğunu'' belirtmiş, diplomatik temsilciliklerin korunmasına yönelik taahhütlere uyulacağını açıklamıştı.