Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, altı merkez bankasının, aldıkları ortak kararla, Avrupa bankalarının acil dolar fonlama maliyetlerini düşürmesi ve Çin'in zorunlu karşılıklarda indirime gitmesinin ardından sıçrama gerçekleştirdi. Bölgesel endeksler Eylül ayından bu yana en hızlı yükselişlerini gösterdi.

Gayrımenkul geliştirme şirketleri Agile Property Holdings Ltd. ve Evergrande Real Estate Group Ltd. en az yüzde 14 yükseldi ve bu yükselişler, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren endeksin 2008'den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmesine öncülük etti. Satışlarının yaklaşık dörtte birini Çin'de gerçekleştiren Japon imalatçısı Hitachi Construction Machinery Co. yüzde 7.8 sıçradı. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., emtia fiyatlarındaki yükselişlerin ardından, Sydney'deki işlemlerde yüzde 4.4 değer kazandı.

Tokyo'da SMBC Nikko Securities'ten şef stratejist Ryota Sakagami, "Altı merkez bankasının ortak dolar fonlaması piyasa çöküşüne yönelik endişeleri azalttı" dedi ve "Çin'de zorunlu karşılıkların indirilmesi para arzında artışa neden olacak ve bu da Çin'de hisse senetlerinin yükselmesini sağlayacak. Bu karar ayrıca, Çin'in para politikası duruşunun şimdiden itibaren gevşemeye yöneleceği beklentisini destekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3.4 yükselerek, Tokyo saati ile 12:57'de 117.46 puan seviyesine çıktı. Endeks bu hareketle birlikte, 27 Eylül'den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Endeksteki 10 sanayi grubunun tümü yükseldi ve düşen bir hisse karşılığı yaklaşık 11 hisse değer kazandı.