Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, ''Faiz koridoru uygulaması, belirli ölçülerde sonuç alıcı olsa da bankacılık sektörüne önemli bir maliyet yüklemekte olduğu görülmektedir. Bu konuda BDDK'nın banka spesifik önlemler alması ve/veya 2011 Haziran düzenlemelerine benzer düzenlemelere gitmesi hususunun değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

''Küresel Kriz, bu krizle baş etmeye çalışan Merkez Bankasının izlemekte olduğu para politikası ve BDDK düzenlemeleri; sektörde kaynak baskısının daha fazla hissedilmesine, kaynak maliyetinin artmasına, özkaynakların aşınması ile sonuçlanan bono-tahvil faiz oranlarının yükselmesine ve karlılığın düşmesine neden olmaktadır." diyen Aydın "Bankacılık sektörü, risklerin daha artmakta olduğu bir ortamda daha düşük karlılık ile çalışmak durumunda kalmaktadır'' açıklamasında bulundu.

Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, 2012 ekonomik büyümesinde çok ciddi gerilemeler olmaması kaydıyla sektörün kredi kalitesinde kayda değer bir bozulma beklemediklerini belirterek, ''Alınan ve alınması muhtemel önlemler ile 2012 ekonomik büyüme beklentileri doğrultusunda 2012 kredi büyümesinin yüzde 15-20 aralığına gerilemesini bekliyoruz'' dedi.

''Avrupa krizinin daha da derinleşmesi durumunda; bilançosunun yaklaşık yüzde 25'i mevduat dışı kaynaklardan oluşan bankacılık sektörümüzün, fon kaynaklarına ulaşmada, önceki yıllarda olduğu kadar rahat olmaması ihtimal dahilinde bulunmaktadır'' diyen Aydın, ''Yapısal bir sorun olan cari dengenin, sadece zayıf TL ile yönetilemeyeceği açık bir gerçektir. Yurt dışı dinamiklerle de olan ilgi, optimal bir seviyeye kadar zayıf TL, ihracatı olumlu etkilese de bir seviyeden sonra cari açığa olumlu katkı yapmadığı gibi, tecrübe etmekte olduğumuz üzere geçişkenlik özelliği ile enflasyonu olumsuz etkilemektedir'' açıklamasında bulundu.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, ''Merkez Bankası verileri, cari açığın artış hızında bir yavaşlama ve finansmanında da kalitenin artmakta olduğunu göstermektedir'' dedi.