Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, merkez bankalarının Avrupa'nın borç krizini hafifletmek için adım atmasının ihracatçı şirketlerin görünümünü iyileştirmesi sonrası değer kazandı. u hareketin etkisi ile, gösterge endeks iki yılı aşkın sürenin en hızlı dört günlük artışını gerçekleştiriyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2.9 yükselerek, Seul saatiyle 15:04'te 955.34 puana ulaştı ve üç gün süren yüzde 5.8'lik yükselişini bugüne taşıyarak genişletiyor. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, Çin hükümetinin dün zorunlu karşılıkları düşürmesinin ardından yüzde 8.1 sıçradı. Güney Kore, Tayvan ve Hidistan Borsalarının gösterge endeksleri yüzde 2.6'nın üzerinde yükselişler gerçekleştirdi.

Teknoloji ve sanayi şirketleri yükselişe öncülük etti. Fed önderliğinde altı önemli merkez bankası, swap anlaşmaları yoluyla dolar fonlaması üzerindeki maliyetlerin azaltılması ve gerektiğinde bunun diğer para birimlerine de uygulanması yönünde karar aldı. Çin Merkez Bankası da dün, 5 Aralık'tan geçerli olmak üzere, bankalara uyguladığı zorunlu karşılık oranını 50 baz puan düşürdü. Bugün Çin'de açıklanan PMI verisi, imalat sanayinin Şubat 2009'dan bu yana ilk kez daraldığını gösterdi.

Seul'de ING Investment Management Korea Ltd.'nin şef yatırım yetkilisi Chung Yun, "Son dönemde piyasalar üzerinde baskı oluşturan Avrupa borç sorunu ve Çin'de sıkılaştırmadan kaynaklanan endişelerin azalacak olmasından dolayı, şimdilerde dönüm noktasında olabiliriz" dedi ve "Daha güvenli varlıklara gitmiş olan paraların bir kısmı geri döenecek" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl, Avrupa borç krizi ve ABD ekonomisinde büyümeye yönelik endişelerin yatırımcıları daha az riskli yatırımlar aramaya sevk etmesinden dolayı yüzde 17 düştü. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki şirketlerin piyasa değerlerinin toplamı, bu şirketlerin tahmini karlarının toplamının 10.3 katı seviyesinde seyrediyor. Bu rakamın dört yıllık ortalaması ise 12.2 seviyesinde.