Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik başvuruları geçen hafta beklenmedik bir şekilde artarak 402,000'e çıktı

Tahmin edilenden daha fazla Amerikalı, tatil nedeniyle kısalan geçen hafta boyunca, işsizlik maaşından yararlanmak üzere başvuruda bulundu. Bu durum, istihdam piyasasında toparlanmanın sınırlı olduğunu işaet ediyor.

İşsizlik başvuruları, 26 Kasım ile biten ve Şükran Günü tatilini içeren haftada 6,000 artarak 402,000'e çıktı. Bloomberg News'un anketine katılan 43 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 390,000'e düşmesi bekleniyordu.

Bazı şirketler, talep artana ve yıl sonunda sona erecek vergi kolaylıkları konusunun açıklığa kavuşmasına kadar, halen işçi çıkarırken, diğer bazıları yeni işçi alımı konusunda isteksiz kalıyor. Ekonominin yüzde 70'ini kapsayan tüketici harcamalarının artması ve Fed için bir endişe kaynağı olan yüzde 9 civarındaki işsizlik oranının düşmesi için daha güçlü işe alımlar gerekiyor.

Detroit'te Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomisti Russell Price, "Şirketler halen, mutlak ihtiyaca bağlı olarak işçi alıyor" dedi ve "Gelecekteki büyüme için henüz işçi alımı yapmıyorlar. İşverenler istihdma uygulanan vergi avantajı konusunda ne olacağını görmek istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Geçen haftaki işslizk başvuruları verisi 393,000'den 396,000'e revize edildi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminleri ise 380,000 ile 415,000 arasında gerçekleşti.