Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez Bankalarının Avrupa'daki mali krizin finans piyasalarındaki negatif etkisini azaltmak için adım atmasıyla emtia talebinin artması ve buna bağlı olarak altın fiyatlarındaki yükselişin sürmesi bekleniyor.

Dünyanın önde gelen 6 merkez bankası, dün mevcut dolar likidite swap hatlarına uygulanan faizi 50 baz puan düşürmede anlaşmış, bu fiyatlamanın 5 Aralık 2011 tarihinden itibaren bütün operasyonlarda uygulanacağı ve bu swap düzenlemelerinin yetkisinin 1 Şubat 2013 tarihine kadar uzatıldığı ifade edilmişti.

Londra merkezli VTB Capital'de analist olan Andrey Kryuchenkov, "Likidite desteği ve küresel bazdaki uyumlu para politikaları enflasyon endişesini artıracak. Külçe altın ise bu durumdan yararlanacak" diye konuştu.

Şubat teslim altının kontratının ons fiyatı New York Comex'te 1,751.50 dolar oldu. Metal, geçen ay yüzde 1.5 artarak ikinci ayda da yükselişini sürdürmüştü. Londra'da ise spot altının onsu yüzde 0.1 değerlendi ve 1,748.18 dolardan işlem gördü.

Amerikan para biriminin altı ana para birimi karşısındaki performansını izleyen dolar endeksi ise dün yüzde 0.8 değer kaybetmesinin ardından bugün yüzde 0.3 oranında geriledi. Altın genelde Amerikan para biriminin aksi yönünde hareket ediyor.

Dünya Altın Konseyi'nin Uzak Doğu yöneticisi olan Albert Cheng, dün geceki kararın resesyonun daha da kötüye gitmesinden kaçınmak içni atılmış uyumlu bir adım olduğunu ve bunun altın piyasası için destekleyici olduğunu belirtti.