Ekonomistler iyimser olamıyor
ABD'den gelen olumlu ekonomik verilere rağmen, ekonomistler bunun yine hayal kırıklığıyla sonlanabilecek olmasından ötürü karamsarlığı elden bırakmıyor
Geçtiğimiz yıl ABD'nin çift dipli resesyona gireceğine ilişkin endişeler tırmanırken, sonbaharda ekonomik veriler bu endişeleri gevşetti. ABD ekonomisi 3. çeyrekte beklentinin üzerinde büyüdü ve 2010'da görülen iş gücü piyasasındaki çöküşten bu yana özel sektör istihdamı bünyesine 2.8 milyon yeni çalışan ekledi.
Bu verilerin toparlanmaya işaret ediyor gibi göründüğünü söyleyen New York'taki Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'ın ekonomistlerinden Chris Rupkey, ancak kendisinin tüketici harcamalarındaki artış ve yavaş ama istikrarlı istihdam büyümesini olumlu bulmasına rağmen, pek çok ekonomistin bu iyimserlikte olmadığına dikkat çekti.
Bloomberg Markets dergisinin Ocak sayısında ise, resmi olarak Haziran 2009'da sonlanan resesyondan toparlanmanın, bu kez gerçekten diğerlerinden farklı olduğu vurgulandı.
Fed Yönetim Kurulu üyelerinden Daniel Tarullo, ekonominin hala "çamurda debelendiğini" söylüyor. Washington eyaleti baş ekonomistlerinden Arun Raha ise bir başka mecazi anlatım seçerek, "gerçeğe dönüşün, çöldeki serabı anımsattığını", "ilerleme kaydedildilerek yaklaştıkça, toparlanmanın daha da uzaklaştığını" belirtiyor.
Dergide, normal düzeye çıkışın, Fed'in, Beyaz Saray'ın ya da Wall Street'in tahmin ettiğinden daha uzun sürebileceği düşüncesine de yer verildi. ABD'de büyüme birçok kez toparlanmış olsa da, bir süre sonra yeniden duraklama noktasına geldi.
2009'da Fed Başkanı Ben Bernanke, tünelin ucundaki ışığın görülmeye başlandığını söylemişti. ABD Başkanı Obama da Haziran 2010'da, o yazın, "Ekonomik Toparlanma Mevsimi" olacağını ifade etmişti. Benzer hayal kırıklıkları 2011'de de istihdamın aylık bazda 200 bin kişilik artış kaydetmiş olmasının ardından, yeniden düşüşe geçmesinde de yaşandı.
ABD'de gelişmeler izleniyor, ancak ekonomistler henüz karamsarlıktan uzaklaştı.