Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran ve Batı ülkeleri arasındaki gerginliğin Ortadoğu'dan petrol akışını riske sokabileceği endişesi ile petrol haftalık kazanca yöneldi.

Petrol vadelilerinin varili pek fazla değişim göstermeyerek 100 dolardan işlem görürken bu hafta yüzde 3.5 değer kazandı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC)'in en büyük ikinci petrol üreticisi olan İran'ın başkenti Tahran'da İngiltere Büyükelçiliği'ne saldırılmasının ardından İngiltere, İran'ın Londra'daki büyükelçiliğini kapatarak İran'ı uyardı. Avrupa hükümetleri İran'ın nükleer programı sebebiyle yaptırımları sıkılaştırıyorlar.

"En kötü olasılıkla savaş tehlikesi ile karşı karşıyayız, bu yüzden piyasaya biraz daha prim koymak zorundayız." Newedge Group emtia satış yöneticisi Ken Hasegawa, "Her ne kadar ekonomik durum yılın başına göre çok daha kötü durumda olsa da petrol fiyatları bu seviyede kalacak görünüyor." yorumunda bulundu. Hesegawa, daha önce petrol vadelilerinin 98.50 - 101.50 dolar arasında işlem göreceğini öngörmüştü.

NYMEX elektronik işlemlerdeki ocak teslimli ham petrolün varili yüzde 0.1 kayıpla Singapur'da yerel saatle 11.11'de 100.15 dolardan işlem gördü. Fiyarlar daha önce 31 sent düşüşle 99.89 dolar olmuştu. Petrol vadelileri kasım ayında  yüzde 7.7 yükseliş kaydetti.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası ise 31 sent kayıpla 109.38 dolara geriledi. brentin kontratı dün ise yüzde 1.4 ya da 1.53 dolar düşüşle 108.99 dolardan işlem gördü.