Bloomberght
Bloomberg HT Haberler "Avrupa ortalamasının üzerine çıkacağız"

"Avrupa ortalamasının üzerine çıkacağız"

  • Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 'Bu yıl yüzde 7-8, önümüzdeki yıl da yüzde 4 büyüyerek, Avrupa ülkeleri ortalamasının çok üzerine çıkacağız' dedi

Giriş: 03 Aralık 2011, Cumartesi 11:16
Güncelleme: 03 Aralık 2011, Cumartesi 11:19

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye ekonomisinin Avrupa'nın borç krizinden etkilenecek olsa da, bu yıl GSYİH'nin geçen yıla oranla, yüzde 7-8 aralığında büyüyeceğini bildirdi.

Türkiye'nin bu yıl yüzde 8 büyüme sağlayabilirse, IMF'nin tahmini verileri kıyaslaması ışığında bakıldığında, G-20 ülkeleri içinde büyümede Çin'in ardından ikinci ülke olacağını ifade eden Babacan, yabancı şirketlerin de bu büyümeyi dikkatle izlediğini söyledi. Babacan, 2012 yılı ekonomi tahminleri hakkında ise Avrupa ve ABD ekonomilerinde yavaşlama olmasına rağmen, yurt içinde güçlü talep ve sağlıklı bankacılık sisteminin sürdürülmesiyle, ''Avrupa'dan daha yüksek, yüzde 4 seviyesinde büyümeyi sağlayabiliriz'' dedi.

ABD'de başlayan mali krizin dünyada etkisini gösterdiği 2009 yılından bu yana ''2.5 milyon ilave istihdam yaratıldığını'' vurgulayan Babacan, Türkiye'nin kamu borcunun GSYİH'ya oranla yüzde 40'ın altına indiğini ve 2014 yılında yüzde 32'ye kadar düşürülmesinin hedeflendiğini belirtti.

Türk ekonomisinin aşırı ısınma riski hakkında ise Babacan, ''Hükümet ve Merkez Bankası'nın (vergi artırımı, parasal sıkılaştırma gibi yöntemlerle) iç talebi sınırlama politikası izlediğini ve bunun sonucunda büyüme hızının bir miktar düşecek olsa da sürdürülebilir bir büyüme sağlanacağını kaydetti.

Bankacılık sektörüne de değinen Babacan, 2004-2006 yılları arası büyük çaplı reformlar yapıldığını belirterek, düzenlemelerin katılaştırılması sonucu Avrupa'daki kriz sonrasında dahi güçlü bir büyümenin mümkün hale geldiğinin altını çizdi. Babacan ayrıca, Türkiye'nin ticaret şehri İstanbul'u, dünyanın en büyük 10 finans merkezinden biri haline getirme politikasını anlattı.

Öte yandan, Avrupa krizinin çözümü için ''güçlü liderlik ve cesaret gerektiğini'' vurgulayan Babacan, ''Birçok gelişmiş ülkede bu noktada yetersiz kalınıyor. Yapısal reformlar ve yıllık harcamaların kısılması gibi konularda sonuç alınamıyor'' diye konuştu. Babacan, Türkiye'nin ulusal politikası olan Avrupa Birliği (AB) üyeliği müzakereleri hakkında ise, ''Üyelik standartlarına ulaşılması Türkiye'nin siyasi reformlarına da katkı yapıyor'' diyerek mevcut krizden etkilenilmeyeceğini ifade etti.

(