Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ortadoğu'daki tansiyonun tırmanmasından dolayı petrol stoklarının azalacağı endişesi ile petrol New York'ta yükselişini ikinci gününe taşıdı.

Batı Teksas petrolü geçtiğimiz haftayı artıda kapattıktan sonra yüzde 0.8 değer kazandı. İran, bölgedeki tamsiyonun artırılmaya devam ettiği sürece petrolün varilinin 250 doları bulabileceğini açıkladı. Avrupalı liderler ABD Hazine Sekreteri Tim Geithner'in bölgeyi ziyeret edecek olamsı ile bu hafta 9 aralıkta zirve gerçekleştirecekler. İtalya Başbakanı Mario Monti, 30 milyar euro (40 milyar dolar) tutarında kemer sıkma tedbirlerinin dün açıkladı, bugünse parlamentoya sunacak.

"İran tansiyonu WTI petrolünün varilinin 100 dolar seviyesine geri dönmesinde ana neden, çünkü tüm bu konuşmalar öylesine bir tahmin ya da beklenti değil, gerçekten yakın dönemde arz - talep dengesini etkileyebilecek açıklamalar." diyen Fat Prophets analisti Colin Whitehead, "Eğer arz endişeleri geri çekilirse biz de petrolün 90 doların altına çekilmesini bekleyebiliriz." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki ocak teslimli ham petrolün varili 77 sent ya da yüzde 0.8 kadar tırmanışla 101.73 dolar olurken Singapur'da ise yerel saatle 12.43'te 101.46 dolardan işlem gördü. Fiyatlar geçtiğimiz hafta yüzde 4.3, geçtiğimiz yıl ise yüzde 14 değer kazandı.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki ocak teslimli petrolün varili 57 sent ya da yüzde 0.5 artışla 110.51 dolardan işlem gördü. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı ise 9.05 dolar oldu.