Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Haftaya merkez bankalarının eşgüdümlü çalışmaları ile moralli başlayan ve devamında da mali birliğin oluşturulabileceği beklentisi ile coşan yatırımcılar son olarak da Avrupa Merkez Bankası kaynaklı paranın Uluslararası Para Fonu üzerinden sorunlu Avrupa ülkelerine aktarılacağı haberleri oyuncuların dikkatini çekti. Haber akışının devamında bugün yapılacak Sarkozy ve Merkel görüşmesi var. Ülkelerin bütçe açıklarının kontrol edilmesi ve mali birlik yolunda adımlar atılması adına kritik olarak kabul edilen bu haftada yapılacak her görüşmenin detayları mercek altında olacak. Bu adımlar kapsamında İtalya Başbakanı Monti'nin 30 milyar euroluk kemer sıkma tedbirlerini bugün parlamentonun iki kanadında birden onaylatması bekleniyor.

 Euro / Dolar paritesi 1.3407'den işlem görürken Gelişen Avrupa kurlarında

sınırlı alımlar var. TL'nin dahil olduğu 7 para birimli bölge sepeti % 0.07 primli, Türk Lirası ise Dolar'a karşı 1.8295. Euro / TL 2.4527 ve Sepet Kur 2.1414. Dolar Endeksi 78.61'den işlem görürken ABD tahvilleri sakin. Cuma günü risk iştahının kaybolmasının ardından alımlarının tümünü geri veren İtalyan 10 yıllıkları haftayı % 6.68 bileşikten tamamladı, Kasım ayında %7.48 bileşik ile Euro rekoru kırılmıştı. ABD'de Borsalar alımlarını geri verirken S&P 500 Endeksi % 0.02 geriledi ve kapanışı 1.244 puandan yaptı. Avrupa'da borsalar ise alımlarını vadeli işlemlerde geri vermişlerdi.


-Yurt içinde enflasyon izleniyor

Yurt içinde ise risk iştahı ile beraber yükselen bono piyasasında faizler
gerilemeye devam etti. Cuma günü % 10.28'den kapanan gösterge tahvil bugün açıklanacak enflasyon verisini takip edecek. Haftasonu kuvvetini yitirerek
iktidara gelen Putin'in Rusya'sında da bugün enflasyon rakamları açıklanacak. Rusya'da düşme eğiliminde olan TÜFE, Türkiye'de ise yükselme eğiliminde ve Kasım ayında % 9 olarak açıklanması beklenirken rakamlar Rusya'da ise % 7 olarak gerçekleşti. Özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan gelen uyarılardan sonra açıklanacak data daha da yakından takip edilir hale geldi.2012'nin ikinci yarısında gerilemesi beklenen fiyatlar genel düzeyi için TCMB hedefi 2012 sonunda % 5.5 düzeyinde. Bankalar eşliğinde tepki veren İMKB 100 Endeksi haftayı 54.769 puandan tamamladı. 55 bin üzerinden gelen teknik satışların bugün de sürüp sürmeyeceği ve alıcıların hangi bölgeden destek verecekleri izlenecek. Diğer yandan Goldman Sachs son raporunda, Türk hisse senetlerine karşı Rus hisse senetlerini önerdi.

 
-Asya'da bekleyiş hakim, emtia sakin
 
Çin'de ekonomik veri akışı yavaşlamaya işaret ederken bugün Avrupa'da
açıklanacak PMI verileri yatırımcıların radarında olacak. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi % 1 gerilerken MSCI Asya Endeksi % 0.2 artış kaydediyor. Avustralya'da yarın yapılacak toplantı öncesinde Merkez Bankası'ndan 25 baz puan indirim beklenirken faiz artış döngüsünün duracağına inanan Hindistan'da geçen hafta borsaya gelen alımlar bugün durmuş durumda. Hint borsası Sensex % 0.72 düşüşte. Japon Yeni 78'nin hemen altında işlem görüyor ve yataya yakın. 10 Asya para birimindne oluşan ADXY Endeksi ise % 0.12 aşağıda.

Cuma günü 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 0.59 prim yaparken özellikle petrol piyasası izleniyor. Hedge fonların satışlarını kapatarak
alıma geçtikleri takas verilerinden anlaşılan piyasada fiyatlar yükseliyor.
İran'a uygulanacak tedbirler arasında bu ülkeden yapılacak petrol ithalatının da durdurulması gündeme gelince ABD tipi ham petrol 101.35 Dolar'a, Brent petrol ise 110.43 Dolar'a yükseldi, alımlar % 0.4 ile % 0.5 arasında değişiyor. Diğer yandan değerli metallerde cılız alımlar yaşanırken spot altın ons başına 1.747 Dolar'da. Tarım emtiasında karışık seyir yaşanırken mısır ve buğday yeşil bölgede, soya ise kırmızıda. Çin'deki yavaşlama sinyalleri ile beraber bakır % 0.4 düşüşte.

 

Bugün takip edilecek veri akışı şöyle :

 o    TÜİK Kasım ayı enflasyon verilerini açıklayacak 10:00 Önceki: TÜFE
3.27%, ÜFE 1.60%

o    Euro Bölgesi'nde KASIM ayı PMI VERİLERİ açıklanacak (10:15 ile 11
arasında)

o    Euro Bölgesi'nde Ekim ayı perakende satışlar açıklanacak 12:00 Önceki:
-0.7%

o    Sarkozy ve Merkel 14:30'da biraraya gelecekler

o    ABD'de Ekim ayı fabrika siparişleri verisi açıklanacak 17:00 Önceki:
0.3%

o    ABD'de Kasım ayı ISM imalat dışı endeks açıklanacak 17:00 Önceki: 52.9

o    ODD, Türkiye'de Kasım ayı otomotiv satış verilerini açıklayacak 18:00


BloombergHT Araştırma Servisi
 
Gökhan Şen

Twitter.com/Gokhan_Sen