Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderler, dördüncü kurtarma planının da başarılı olamamasının 17 ülkei Euro Bölgesi'nin çözüleceği endişelerini artırmasının ardından, bu hafta borç krizini çözmek için bir kez daha toplanacak.

9 Aralık'ta Brüksel'de yapılacak olan Avrupa Birliği zirvesi ile birlikte, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, siyasi liderlieri teşvik etmek için yarın Frankfurt'a gelecek. Avrupa Merkez Bankası ise 8 Aralık'ta politika toplantısını gerçekleştirecek. Bugün, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, krize çözüm konusundaki fikir ayrılıklarını gidermek için Paris'te bir toplantı yapacak.

Bankaların korunması, İtalya ve İspanya'ya yönelik hasarın sınırlandırılması ve ve ilave kurtarma fonu bulma, Fransa-Almanya'nın daha fazla ekonomik entegrasyon ve daha sıkı maliye politikaları isteyen önerilerine tepkiye dayanak olabilir. Piyasalar geçen hafta, yatırımcıların 17 ülkenin ortak para birimi euroyu kurtarmak için hazırlanan son plana bakmaları ile birlikte yükseldi. Yatırımcılar, bütçe kurallarından oluşacak yeni rejimin Avrupa Merkez Bankası'nın daha fazla müdahale edebilmesinin yolunu açabileceğini düşünüyorlar.

UniCredit SpA'dan küresel başekonomist Erik Nielsen, "Avrupa Merkez Bankası'nın daha ageresif olabilmesi için kapı açılmalı" dedi ve "Tahvil alımlarının artırılması ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası piyasada selameti tekrar sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu

Le Journal du Dimanche'de dün çıkan bir habere göre, Fransa ve ALmanya liderleri arasında, Avrupa Merkez Bankası'nın rolü ve bütçe açığı kurallarını ihlal eden Euro Bölgesi ülkelerine uygulanacak yaptırımlar konularındaki fikir ayrılıkları sürüyor. Bu iki ülke, borç krizini aşabilmek için, euro kullanan ülkeler arasında daha yakın ekonomik bağlar ve daha sıkı bütçe kuralları konusundaki görüşlere öncülük ediyor.