Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin borç krizini görüşmek üzere yeniden görüşmeye hazırlanması ve İtalya Başbakanı Mario Monti'nin bütçe kesintilerini Parlamento'ya sunmasıyla hisse senetleri değerlenerek, Mart 2009'dan bu yana gördükleri en büyük haftalık kazançlarını genişletti. Euro primlendi ve İtalya'da borçlanma maliyetleri 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

MSCI Tüm Dünya Endeksi yüzde 0.2 yükselerek, geçtiğimiz hafta kaydetmiş olduğu yüzde 8.4'lük kazançları artırdı. Stoxx Europe 600 Endeksi, bankaların ve sigorta şirketlerinin öncülüğünde yüzde 0.5 artış kaydederken, Standard&Poor's 500 endeks vadelileri yüzde 0.9 primlendi. Euro, dolar karşısında yüzde 0.4 değerlenerek 1.3450 seviyesinden işlem gördü. 10 yıllık İtalyan tahvillerinin getirisi yüzde 6.36'ya geriledi. Petrolün varili 2. gününde de yükselerek 101.56 dolara çıktı.

Monti bugün 30 milyar euroluk bütçe açığını azaltma planını politika yapıcılara sunacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel, 9 Aralık'taki liderler zirvesinde sunacakları ve bütçe açığı kurallarının sıkılaştırılmasını öngören planı görüşmek üzere Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya gelecek.

"Bu haftaki toplantılardan büyük bir şey çıkacak gibi görünüyor" diyen ANZ National Bank Ltd.'ın ekonomi ve strateji müdürü Khoon Goh, bu haftanın başlarının risk iştahının açık olacağını öngördü.