Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Japonya'nın en büyük ekonomi gazetesi Nikkei'e verdiği mülakatta, Türkiye'nin Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) garantisiyle 180 milyar yenlik Hazine bonosu çıkarmasıyla ilgili olarak "Başarılı bir ihraçtı. Yeniden ihraç edilmesi ile ilgili olarak Hazine yetkilileriyle JBIC arasında görüşmeler devam ediyor" dedi.

Babacan, mülakatta Türkiye'deki tüm devlet okullarına akıllı tahta ve tablet bilgisayar dağıtılarak eğitim alt yapısının güçlendirileceği yönündeki planlarını ifade etti.

Gazetenin haberinde Babacan'ın okullar arasında fiber optik ağ gibi unsurlarında kurulacağı yönündeki sözleri de yer alırken, yatırım miktarının 3-4 sene içerisinde 6 milyar dolara kadar çıkabileceği tahmini yer aldı.

Haberde, Babacan'ın bu bağlamda ''projeye Japon şirketlerin aktif katılımına yönelik beklentisini dile getirdiği'' ifadeleri kullanıldı.

Mevcut proje kapsamında okullarda 2012-2014 yılları arasında 10 milyon 500 bin adet tablet bilgisayar ve 570 bin akıllı tahta alınacağı belirtilen haberde, bu ihalelere Japon NEC firmasının yanı sıra Çinli ve diğer şirketlerinde ilgi gösterdiği kaydedildi.

Başbakan Yardımcısı Babacan'ın ''Eğitim sistemine dahil olacak yeni öğrenciler için de her yıl 1,4 milyon ek tablete ihtiyacımız olacak'' sözlerine yer verilen haberde, Rusya ve Orta Doğu gibi komşu bölgelere de ihracat yapılabileceği, bu bağlamda sürdürülebilir talebin beklenebileceğini söylediği belirtildi.

Bazı parçaların ve montaj gibi unsurların Türkiye'de yapılması suretiyle imalat da olabileceği sözlerine yer veren gazete, okulların fiber optik ağ ile güçlenen internet altyapısının civarına da katkı sağlayacağını ifade etti.

Babacan'ın tablet bilgisayarlar için küçük ölçekli likid panellerin Türkiye'de üretilmesine destek sağlayacak teşvikleri de içeren yasanın birkaç ay içinde yasalaşacağına dair planları da açıkladığı belirtildi.



-Samuray bonoları-



Başbakan Yardımcısı Babacan'ın Japonya ile ekonomik ilişkilerin güçlenmesine dair politikaları olduğunu duyuran gazete, Babacan'ın iki ülke ekonomik ilişkilerinin çerçevesini belirleyecek anlaşmanın müzakere edildiğini açıkladığını yazdı.

Anlaşmayla ilgili olarak Babacan'ın ''Kısa sürede imzalanırsa iş ortamının hukuki altyapısının çerçevesi güçlendirilmiş olur'' ifadeleri kullanılan haberde, Türk yetkililere göre bakan düzeyinde düzenli diyalog mekanizmalarını içeren bir mekanizma planlanıyor yorumu yapıldı.

Türkiye'nin bu sene yaklaşık 10 yıl aradan sonra Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası garantisiyle 180 milyar yenlik samuray bonosu çıkarması hakkında gazeteye konuşan Babacan, ''Başarılı bir ihraçtı. Önümüzdeki yıl da piyasa koşulları ve zamanlamasına bakarak, yeniden ihraç edilmesi ile ilgili olarak Hazine yetkilileriyle JBIC arasında görüşmeler devam ediyor'' dedi.

Babacan'ın ihraç miktarı ve zamanlamasıyla ilgili yorum yapmadığı vurgulanan haberde, Türkiye'nin 2012 yılında 4,5 milyar dolarlık Döviz cinsinden bono ihraç etmeyi planladığı belirtildi.

Bu konuyla ilgili olarak Babacan'ın ''Hedefe kolaylıkla ulaşabileceğimizi düşünüyorum'' sözlerine yer verildi.



-''Türkiye'nin bankacılık sektörü sağlıklı''-



Haberde, Avrupa'daki borç krizi nedeniyle belirsizliklerin arttığı bu dönemde Türkiye bankacılık sektörünün sağlıklı yapısını korumaya devam ettiğini vurgulayan Babacan'ın, geçmişte Türkiye'den banka satın alan yabancı finans kurumlarıyla ilgili ''Hiçbir tanesi pişman olmadı'' yorumu yer aldı.

Gazeteye Ortadoğu'daki Arap baharını da değerlendiren Babacan, ''Ortadoğu'ya ihracatta bir miktar azalma var ama genel rakam düşük'' diyerek, etkinin sınırlı olacağını kaydetti.