Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İki haneli enflasyon rakamlarından rahatsız olduklarını bildiren sanayici ve işadamları, yine de, enflasyon rakamlarındaki artışın ekonomideki büyüme, Döviz ve mevsimsel fiyat artışlarından kaynaklandığını, dolayısıyla normal olduğu yolunda görüş dile getirdiler.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek, ''Çok büyük bir sorun gibi gelmiyor bize. Önemli olan ihracatımızın artması'' dedi.

Konukoğlu, enflasyonu değerlendirirken yıllık bazda bakmak gerektiğini söyledi. Kasım ayı itibariyle yıllık enflasyonun TÜFE'de yüzde 9,48, ÜFE'de yüzde 13,67 olarak açıklandığını belirten Konukoğlu, bunda döviz artışının rolü olduğunu ifade etti.

Enflasyonun kış aylarına doğru artış gösterdiğini, bunun gıda maddeleri ve meyve-sebze fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını dile getiren Konukoğlu, ''Yaz aylarında rakamlar hepimizin bildiği gibi düşük geçer. Çok büyük bir sorun gibi gelmiyor bize. Önemli olan ihracatımızın artması. Enflasyon beklenen rakamlarda'' diye konuştu.

Konukoğlu, ihracatta iyi bir dönem geçirildiğini, Türkiye genelinde yüzde 19 civarında bir artış olduğunu bildirdi. Gaziantep'in ihracatında da bir önceki yılın Kasım ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 30'luk bir artış olduğunu bildiren Konukoğlu, Gaziantep'in 2011 yılı için hedeflediği 5 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalayacağına inandığını kaydetti.

''Alkollü içeceklere ve sigaraya yapılan zamlar etkili oldu''

Kayseri Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Erçalık, enflasyondaki aylık artışın mevsimsel olduğunu belirterek, ''Kış ayına girerken enflasyonda yaşanan artış normal, bundan sonraki aylarda daha fazla artış olacağını düşünmüyorum'' dedi.

Erçalık, ''Bu mevsimlerde normaldir diyebiliriz. Alkollü içeceklere ve sigaraya yapılan zamlar fiyat artışlarında etkili olmuştur. Kış ayına girerken enflasyonda yaşanan artış normal, bundan sonraki aylarda daha fazla artış olacağını düşünmüyorum'' dedi.

Tarımda sıkıntı

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, verilerin tarım sektöründe sıkıntı olduğunu gösterdiğini belirterek, ''Kışa girerken Türkiye kurak geçiyor. Gübre fiyatlarının anormal bir şekilde artışı, tarım sektöründe endişe yarattı'' dedi.

Sezen, TÜİK'in açıklamalarına göre, tarım sektöründe üretici fiyatlarının yüzde 5,40 artarken, sanayi sektöründe yüzde 0,25 azalma meydana geldiğini anımsatarak, şunları söyledi:

''Tarım sektörü endeksinde, 11 ayda yüzde 7,14, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,25, 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 5,61 artış meydana geldi. Bu tarım sektöründe sıkıntının olduğunu gösterir. Tarım sektöründe sıkıntı var. Kışa girerken Türkiye kurak geçiyor. Gübre fiyatlarının anormal bir şekilde artışı, tarım sektöründe endişe yarattı. Avrupa ülkesi Yunanistan, İtalya ve İspanya'daki ekonomik krizin etkileri Türkiye'de hissedilmeye başlandı. Yatırımcıların tedbirli olması gerekiyor.

Sanayi sektörü endeksinde 11 ayda yüzde 13,27, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,54 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 11,82 artış gerçekleşmiş durumda. Sanayi sektöründeki artış, olumlu etkilemeyecek. Dövizle borçlanma, sıkıntı yaratacak. Cebimizde olmayan parayı harcarken dikkatli olmalıyız. Önümüzü görmeden hareket etmemeliyiz. Özellikle tarım sektörü daha dikkatli olmalı. Çünkü, tarım ürünlerinde geriye gidiş var.''

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Temel Aycan Şen, enflasyon oranlarına ilişkin olarak ''Rakamlar beklenenden biraz yüksek ama yıl sonlarında bu tip gelişmeler olabiliyor'' diye konuştu.

Şen, kasım ayında, Tüketici Fiyatları Endeksinin (TÜFE) yüzde 1,73, Üretici Fiyatları Endeksinin (ÜFE) ise yüzde 0,65 arttığını, kasım itibarıyla yıllık enflasyonun TÜFE'de yüzde 9,48, ÜFE'de yüzde 13,67 olduğunu ifade etti.

Rakamların beklenenden biraz yüksek olduğunu dile getiren Şen, ''Bunun döviz kurlarına bağlı olduğunu düşünüyoruz. Rakamlar beklenenden biraz yüksek çıktı. Ama yıl sonlarında bu tip gelişmeler olabiliyor. İş dünyasının beklentisi istikrarın devam etmesi'' dedi.

Adana Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan da, enflasyonun beklentilerden biraz yüksek olduğunu, ancak, bunun tolere edilebileceğini, dengelenebileceğini söyledi.

Enflasyonun 2 haneli rakamlara gelmesini hiç arzu etmediklerini vurgulayan Çalışkan, ''İş dünyası olarak birinci önceliğimiz büyümeye odaklı olmalı. Özellikle üretime dayalı büyüme. Birinci gaye üretim artışı olmalı. Bu enflasyonun önemsiz olduğu anlamına gelmez. Ekonomideki en önemli faktörlerden birisi enflasyondur. Ancak, enflasyondaki bu oranların yüksek olmakla birlikte tolere edilebileceğini düşünüyorum. Enflasyonla ilgili Merkez Bankası zaten gerekli tedbirleri alacaktır'' dedi.

Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök ise, ekonomiyle ilgili 2012 hedeflerinde de büyüme rakamlarının düşeceği, ekonomide durgunluk yaşanacağı beklentilerinin bulunduğunu belirtti.

''Enflasyonla büyüme sanal olur''

''Büyüme mi enflasyon mu'' diye düşünüldüğünde öncelikle büyümenin ele alınması gerektiğini anlatan Sürenkök, ''Ama, bunu enflasyon da olmadan sağlayabilirsek, ekonomi çok daha iyi yolda demektir. Enflasyonla büyüme oluyorsa bu büyümenin biraz sanal olduğunu gösterir. Onun için mutlaka enflasyonu belli oranda dizginlememiz gerekir'' dedi.

Sürenkök, enflasyonu dizginleyerek, büyümeyi daha ayakları yere basan bir konuma getirebilmek gerektiğini, özellikle üretime ve ihracata dayalı büyümenin sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Bu şartlar sağlanabilirse istihdamın da artacağını ifade eden Sürenkök, şöyle devam etti:

''Enflasyonu indirelim diye frene çok sıkı basarsak bu sefer işsizlik oranları patlayacaktır. Bu dengeyi iyi kurarak ilerlememiz gerekir. Türkiye büyüyen 24 ülkeden biri ve 7. sırada yer alıyor. Bunları göz önüne alırsak, enflasyon dengelenebilir. Hükümet yetkilileri ve dünyadaki konunun tarafları da hedeflerini gelecek yıl için daha küçük tutuyorlar. Önümüzdeki yıl kriz beklentisi var. Biraz daha temkinli, ayakları yere basan politikalar izleyerek istikrarlı bir büyümeyi sürdürülebilir kılmamız lazım.''

Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, enflasyondaki artışla ilgili Merkez Bankasının ilgili tedbirleri aldığını ve alacağını, büyümenin artmasının enflasyonu etkilediğini belirtti.

Gizer, Türkiye'nin 2010'da yaptığı planlamanın üzerinde bu yıl büyüme gerçekleştirdiğini vurgulayarak, ''Bu büyüme ekonomide birazcık olsun enflasyonun dengesini yukarı çekmiş gibi görünüyor. Hükümetin yatırımları beklenenin üzerinde olduğundan dolayı bu artışlar olmuştur. 2012 yılında bunlar dengelenecektir. Enflasyon tabii ki önemlidir. Çünkü ne çektiysek enflasyondan çektik. Büyümeye yönelik yatırımların beklenenin üzerinde olmasından dolayı enflasyon bu ay için yüksek çıkmıştır. Bu ilerleyen günlerde dengelenebilir'' diye konuştu.