Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, Euro Bölgesi'nin ikinci en büyük borç yüküne sahip ülkesi olan İtalya'nın kemer sıkma planı açıklamasının ardından dünyanın en güvenli hazine tahvili olarak nitelendirilen Amerikan tahvillerine yönelik talebi düşürmesi sonrası, geçen haftak, düşüşlerini sürdürdü.

Uzun vadeli tahviller, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bu haftaki Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesi bugün biraraya gelmeşerinden önce, tahvillerdeki düşüşlere öncülük etti. Merkel'in yakın çalışma arkadaşı, Alman hükümetinin Bundesbank'ın krizle mücadele çerçevesinde IMF üzerinde kredi kullandırmasının önünü kapatmayacağını kaydetti.

Stamford, Connecticut'ta CRT Capital Group LLC'den hazine bonoso stratejisti Ian Lyngen, "uzun vadeli tahviller, kaliteden kaçışın klasik bir sonucu olarak baskı altında kalıyor" dedi ve "Bu durum, Avrupa krizine bazı çözümler olabileceğini işaret ediyor. Bu, çevre Avrupa ülkelerinin bir şekilde kurtarılmasını işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi, geçen hafta yedi baz puanlık yükselişin ardından, yine yedi baz puan ya da 0.07 yüzde puanı artarak, New York saati ile 08:54'te yüzde 2.10'a çıktı. Kasım 2021'de vadesi dolacak yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 19/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 5.94 dolar düşerek 99 2/32'ye egriledi. 30 yıl vadeli ABD tahvilinin faizi de yedi baz puan yükselerek yüzde 3.08'e ulaştı.

İtalyan tahvilleri değer kazandı ve İtalyan ve Alman tahvilleri arasındaki faiz farkı 3.94 yüzde puanı ile 31 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine indi. Euro dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanrak 1.3448 dolar seviyesine çıktı.