Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, ağustos ayında yönetim krizi yaşayan ABD'nin notunu kırması ile milyarder yatırımcı Warren Buffet'tan ağır itham almasının ardından kritik Avrupa Zirvesi'ne günler kala yaptığı hamle ile yeniden tüm politika şimşeklerini üstüne çekti.

S&P'nin yaptığı açıklamada bölgenin kötüleşmekte olan borç krizinin artık güçlü ülkeleri de etkilediğini belirterek kredi notu AAA olan Almanya, Fransa, Lüksemburg, Avusturya, Finlandiya ve Hollanda ile diğer 9 ülkenin kredi notunu muhtemel indirim için izlemeye aldığını belirtirken karara gerekçe olarak Euro Bölgesi'nde son haftalarda artan sistematik stresi ve artan resesyon riskini  gösterdi.

S&P'nin bu hamlesi  ABD'nin kredi notunu AA+'a indirmesinden 4 ay sonra geldi. S&P, kararına gerekçe olarak dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin 1 trilyon doların üstündeki bütçe açığını eritmek için tedbir almakta yetersiz kaldığını göstermişti.

Tahvil sahipleri S&P'nin 8-9 Aralık tarihlerinde gerçekleşmesi beklenen kritik önemdeki Avrupa Liderler Zirvesi'ne günler kala gerçekleşen bu kararı sorgularken liderler ise Yunanistan, İrlanda, Portekiz, İspanya ve nihayetinde de İtalya'ya sızan kriz salgını sonlandırmak için Brüksel'deki toplantıya hazırlanıyorlar. Alman Şansölye Angela Merkel ve Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy dün ekonomi operasyonunu sıkılaştırma adına başbaşa bir ön toplantı yaptılar.

S&P, kararın açıklamasını ABD'de piyasalar kapandıktan sonra yaparken olayın saatler önce Financial Times tarafından haberleştirilmiş olması da yine  kafalarda soru işareti uyandıran başka bir açı oldu.

Konuyla ilgili “S&P geri çekilmek zorunda." diyen LPL Financial piyasa stratejisti Anthony Valeri, “Bu yapılan Avrupalı liderlerin borç sorununu çözmelerini zorlaştırmaktan başka hiçbir işe yaramıyor." yorumunda bulundu.