Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası, Avrupa'daki mali krizin ülkenin emtia ihracatını yavaşlatabileceği tehdidi üzerine, politika faizini ikinci ay üst üste düşürdü.

Banka Başkanı Glenn Stevens ve kurul üyeleri, politika faizi olan gecelik nakit faiz hedefini çeyrek puan indirerek yüzde 4.25'e düşürdü. Karar sonrası yapılan açıklamada, finansman koşullarının, özellikle Avrupa'da çok daha zor hale geldiği belirtildi.

Stevens, yaptığı açıklamada, "Bu, firmalar ve hanehalklarının öncü uyarı hareketleri ile birlikte, küresel büyümede daha da yavaşlama ihtimalinin arttığı anlamına geliyor" dedi.

Avustralya Merkez Bankası'nın 2009 yılındaki finansal krizden bu yana ilk kez iki ay üst üste faiz indirimine gitti. Bu durum, Avustralya ekonomisinin motoru olan ihracat üzerinde baskı oluşturan kötüleşen küresel görünümü yansıtıyor.

Sydney'de RBC Capital Markets Ltd. ekonomisti Michael Turner, "Merkez Bankası'nın açıklaması makul ve ilk çeyrekte bir faiz indirimini daha işaret eden yumuşak tonlu bir açıklama" dedi ve "Ancak kredi piyasasındaki stresin reel ekonomiyi etkilemeye başladığı yolunda küçük bir endişe var" değerlendirmesinde bulundu.