Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) 15 Avrupa ülkesini olası not indirimi için gözlem altına aldığını duyurmasının ardından, son yedi günde ilk kez değer kaybetti. Bu olumsuz havanın etkisi ile metaller değer kaybederken, euro dolar karşısında düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, son altı seansta yüzde 8.5 yükseldikten sonra bugün Tokyo saati ile 13:11'de yüzde 1.3 aşağıda seyrediyordu. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 geriledi. Bakır, iki günlük yükselişini tersine çevirdi ve yüzde 1.7 düştü. Petrol fiyatları yüzde 0.5 gerileyerek varil başına 100.47 dolara indi. Avustralya hisse senetleri düşüşlerini genişletti ve Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları, merkez bankasının faiz indirimi sonrası ABD doları karşısında değer yitirdi.

Tokyo'da SMBC Friend Securities Co. stratejisti Fumiyuki Nakanishi, "İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde bütçe açıklarının daha da kötüleşeceği endişeleri var" dedi.

S&P, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, 9 Aralık'taki Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinin sonuçlarına bağlı olarak, Almanya, Fransa ve diğer dört ülkenin "AAA" olan kredi notlarını yitirebileceğini duyurdu. Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin'de emlak fiyatlarında görülen düzeltmenin kredi portföyünde bozulmaya yol açabileceğini kaydederken, Avustralya Merkez Bankası, Euro Bölgesi'ndeki kargaşanın küresel ekonomiyi olumsuz etkiledğini işaret ederek, politika faizini ikinci ay üst üste düşürdü.

Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.3379 dolara indi. Bugün açıklanacak olan Almanya fabrika siparişleri versinin Ekim ayında yavaşlaması, Euro Bölgesi ekonomisinin ise yılın üçüncü çeyreğinde, önceki çeyrek ile aynı hızda büyümesi bekleniyor.

Avustralya'da  S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.1 düştü ve Avustralya doları yüzde 0.6 değer kaybederek 1.0209 dolara geriledi. Avustralya Merkez Bankası gösterge faizi çeyrek puan düşürerek yüzde 4.25'e geriledi.