Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kurululu Standard&Poor's'un, borç krizinin kötülemesini gerekçe göstererek Almanya, Fransa ve diğer 13 euro ülkesinin notunu indirebileceğini söylemesinin ardından Asya Borsaları geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, 7 günden bu yana ilk kez düştü.

Satışlarının çoğunluğunu Avrupa'da gerçekleştiren giyim şirketi Esprit Holdings Ltd., şirketin CFO'sunun istifa etmesinin ardından yüzde 9 değer kaybetti. Güney Koreli nakliye şirketi STX Pan Ocean Co., şileplerden birinden sızıntı olduğunun anlaşılmasıyla yüzde 4.8 düştü. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.2 geriledi. Kimyasal ürünler üreticisi Tosoh Corp., Mizuho Securities Co.'nun şirketin notunu alımdan nötr'e çevirmesinin ardından yüzde 4.8 düşüş kaydetti.

İnsanların riskli varlıklardan uzaklaşmak istediğini söyleyen Tokyo'da Chuo Mitsui Asset Management Co.'nun genel müdürü Naoteru Teraoka, piyasanın istikrarsız olduğunu belirterek, piyasalardaki hareketi "tahteravalli"ye benzetti. Teraoka, "yatırımcılar sert düşüşün ardından iyi bir haber gelince alım yapıyor ve haberlerin seyri değişince de satıyor. Not indirimi de bu hareketlerin ortasında kötü bir haber oldu" dedi.

13 Ekim'den bu yana en uzun süreli kazanç döneminin ardından MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 düşüşle 117.17 puana geriledi. Endekste yer alan 10 sektör grubunun 1'i hariç hepsinde düşüş görüldü ve artış kaydeden her hisseye karşılık 6 hisse değer kaybetti.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8, Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 1.5, Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.9 ve Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1.1 geriledi.