Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, emlak fiyatlarındaki yavaşlamanın büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri ve Standard & Poor's'un (S&P) 15 Avrupa ülkesinin notunu düşürebileceği uyarısında bulunmasının ardından değer kaybetti. Bu hareket sonucu, gösterge endeks Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve Bank of China Ltd., Fitch Ratings'in, Çin'de emlak fiyatlarındaki düzeltmenin kredi portföylerinde bozulmaya yol açabileceğini açıklamasının ardından en az yüzde 1 değer kaybetti. Zhuzhou Smelter Group Co., Nomura Holdings Inc.'nin Çin'in gelecek yıl için büyüme tahminini düşürmesinin ardından değer kaybetti. Guangdong Huawei Toys Craft Co., siparişlerin azalacağı endişelerine bağlı olarak yüzde 3.3 düştü ve Avrupa talebine bağlı şirketlerin hisselerine gelen satışlara öncülük etti.

Şanghay'da Zheshang Securities Co. stratejisti Wang Weijun, "Emlak piyasasındaki zayıflık, gelecek yıl ekonomik büyüme için büyük bir tehdit oluşturacak" dedi ve "Avrupa'da çok fazla belirsizlik var. Eğer borç krizi daha da kötüleşirse, Çin'den sıcak para çıkışı muhtemelen devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0.8 düşerek, yerel saat ile 13:09'da 2,314.26 puana indi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.7 düştü ve 2,504.76 puana indi. En fazla işlem gören ABD'de kote Çin şirketlerini içeren Bloomberg China-US 55 Endeksi ise dün New York'ta yüzde 0.9 yükseldi.

Şanghay Bileşik Endeksi, merkez bankasının enflasyonla mücadele için faizleri ve zorunlu karşılıkları artırmasının etkisi ile bu yıl yüzde 18 düştü. Endeksteki şirketlerin piyasa değerlerinin toplamı, bu şirketlerin tahmini karlarının toplamının 11 katı oldu. Bu verinin altı yıllık ortalaması 18.3 seviyesinde.