Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor'sun 15 Euro Bölgesi ülkesine not indirimi uyarısı yapmasıyla, küresel büyümenin yavaşladığına ilişkin endişelerin yeniden artması sonucunda Asya paraları, Endonezya rupisi öncülüğünde düşüş kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, S&P'nin, aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu ülkeleri uyararak, Avrupa Birliği liderlerinin 9 Aralık'taki zirvesinden bir karar çıkmazsa notlarının indirebileceğini söylemesi üzerine 6 gündür sürdürdüğü rallisine ara verdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ekonomik işbirliğini artırmak için AB'nin yönetim kurallarının yeniden yazılmasına çalışıyor.

S&P'den gelen açıklamaların risk duyarlılığını artırarak, dolar talebini desteklediğini belirten Bangkok Bank Pcl'nin forex traderlarından Disawat Tiaowvanich, piyasalardaki hareketin genel olarak Avrupa'daki gelişmelere odaklandığını söyledi.

Endonezya rupisi, ABD doları karşısında yüzde 0.3 düşüşle 9,083 seviyesine geriledi. Malezya ringgiti, Filipin pezosu ve Tayland bahtı yüzde 0.2'şer düşüş kaydederek sırasıyla 3.1370'ten; 43.370'ten ve 30.85'ten işlem gördü.

Güney Kore Maliye Bakanı Bahk Jae Wan, Seul'da bugün yaptığı bakanlık konuşmasında, Güney Kore ekonomisinin, küresel zayıflıklarının ve uluslarasının ticaretteki düşüşün etkisiyle yavaşlayabileceğini söyledi. Tayland Merkez Bankası Direktörü Singhachai Boonyayotin, 2 Aralık'ta bahttaki yükselişin küresel ekonomideki belirsizlikler sebebiyle kısa vadeli olabileceğini ifade etmişti.