Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, yetkililerin resesyonu önlemeye çalışmaları ve Avrupalı liderlerin Brüksel'de krize çözüm için toplanmaları ile birlikte, politika faizinde indirime gitmenin yanında, bankalara üç yıl için sınırsız miktarda para vermeyi taahhüt etti.

Frankfurt merkezli AMB, politika faizini çeyrek puan düşürerek yüzde 1'e indirdi ve rekor düşük seviyeye çekti. AMB ayrıca, bankalara üç yıl vadeli kredi sağlama imkanı getirdi ve banka kredileri gibi kredi taleplerini uygun hale getirerek ve varlığa dayalı menkul kıymetler için kredi notu eşiğini düşürerek teminat kriterlerini gevşetti.

Draghi, bugün Frankfurt'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Tedbirler, bankacılık sektörünün likiditeye ulaşmasının artırılmasını sağlamalı" dedi.

Bu kararlar, AMB'nin, ülke borç krizini ortadan kaldırmak için, ülke tahvillerinin alımını artırmak yerine, banka kredilerini desteklemete odaklandığını gösteriyor. Avrupalı liderler, Draghi'nin daha sıkı mali birlik olması durumunda AMB'nin finans piyasalarına destek konusunda daha istekli olabileceğini söylemesinden bir hafta sonra, bugün Brüksel'de bölgedeki krize çözüm bulmak amacıyla bir kez daha toplanacak.

Draghi, Avrupa Merkez Bankası'nın ayrıca bankalara uygulanan zorunlu karşılık faizini yüzde 2'den yüzde 1'e indirdiğini ve her rezerv bakım dönemi sonunda, ince ayar operasyonlarını durduracağını kaydetti. Draghi, 36 aylık kredilerin sabit faizle ve tam tahsisle sağlanacağını da belirtti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi'ndeki gerilimlerin şu anda büyük bir belirsizliğin olduğunu gösterdiğini söyledi.

AMB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısına ikinci kez başkanlık eden Draghi, piyasadaki artan gerginliğin ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, enflasyon beklentilerinin dengelenmek zorunda olduğunu belirtti.

Ortak müdahaleden sonra yeni tedbirler açıklayacaklarını ifade eden Draghi, likidite operasyonlarında teminat kurallarını gevşeteceklerini ifade etti.

Bankalara yardım olarak olağanüstü tedbirler alındığını ve AMB'nin bankalara 36 ay vadeli, sabit faizle ve sınırsız miktarda kredi sağlayacağını açıklayan Draghi, likidite imkanlarının 21 Aralık'tan itibaren devreye gireceğini kaydetti.

Draghi, bankaların kredi kullanımını için teminat koşullarını hafiflettiğini, ulusal merkez bankalarının gerektiğinde devreye gireceğini vurguladı.

AMB'nin, Euro Bölgesi için bu yıla ilişkin yüzde 1,6 olan ekonomik büyüme tahminini değiştirmediğini söyleyen Draghi, gelecek yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 1,3'den yüzde 0,3'e çektiklerini bildirdi.

-Beklenen faiz indirimi-

AMB, beklentilere uygun olarak gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) indirerek yüzde 1'e çekti.

Temmuz ayında, artan enflasyonla mücadele için gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) yükselterek yüzde 1,25'ten yüzde 1,50'ye çıkaran ECB, geçen ay sürpriz bir kararla gösterge faiz oranını çeyrek puan düşürerek Temmuz'daki seviyesine çekmişti.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (AMB), Euro Bölgesi için bu yıla ilişkin yüzde 1,6 olan ekonomik büyüme tahminini değiştirmedi, gelecek yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini ise yüzde 1,3'den yüzde 0,3'e çekti.

AMB, Euro Bölgesi için 2011 yılı enflasyon tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye yükseltirken, 2012 yılı enflasyon tahminini yüzde 1,7'den yüzde 2'ye çıkardı. İlk tahminlere göre 2013 yılı için enflasyon beklentisi yüzde 1,5 olacak.