Arınç: İntibak bekleyenlerin gözü aydın
Başbakan Yardımcısı Arınç, refah payı alamamış emeklilerin maaşlarındaki düzeltmenin yapılacağını belirterek "Şimdiden gözleri aydın olsun" dedi
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kamuoyunda intibak yasası olarak bilinen taslağın ve Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanun Tasarısı taslağının Bakanlar Kurulunda kabul edilerek imza altına alındığını bildirdi.
Pek çok kesimi ilgilendiren, çalışanlar arasında ''İntibak Yasası'' olarak adlandırılan konu hakkında da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, hazırlanan taslağı Bakanlar Kuruluna sunduğunu ifade eden Arınç, taslağın Bakanlar Kurulunca kabul edilerek imza altına alındığını belirtti.
Arınç, şunları kaydetti:
''Yıllardan beri sürüncemede kalan ve hükümetimiz tarafından ele alınarak bir an önce kanunlaştırılmasını istediğimiz, emeklilerin farklı statülerde farklı maaş almaları ve refah payı ödenmemiş kesimlerin intibaklarının yapılarak gelirlerinin artırılması hedeflenmektedir. Bu tasarımızın ana özeti 2000 yılı öncesinde bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarının prim ödeme gün sayıları üzerinden ve gelişme payı, yani refah payı da dikkate alınarak yeniden hesaplanması öngörülmektedir. Sayısal olarak bunun 2,5 milyon civarında olduğu biliniyor.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Refah payı alamamış olan emeklilerimizin bugüne intibakları sağlanıyor, şimdiden gözleri aydın olsun'' dedi.
''Rakamlar belli oldu mu, ne kadar artış olacak emeklilerin maaşlarında? Bu yıl içerisinde ödenecek mi bu rakamlar?'' sorusuna da Arınç, ''Allah'tan kork kardeşim. 2012'nin başındayız, sen 365 gün sonrasını hedef gösteriyorsun, olacak mı diyorsun? 3 partili koalisyon mu var Türkiye'de? Tek başına hükümet var'' dedi.
Arınç, "Yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız tarafından takdim edilen bir diğer taslak da görüşüldü ve kabul edildi. Bu da 12 Eylül 2010 tarihinde kabul edilen anayasa değişikliğiyle Kamu Görevlileri Sendikalarının artık toplu görüşme değil, toplu sözleşme yapacakları gerçekleştirilmişti. Bunun yasal dayanağını taslak haline getirdiler Sayın Bakanımız takdim ettiler. Bu da imzalandı. Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanun Tasarısı taslağı da TBMM'ye sevk edilmek üzere karar altına alındı.''açıklamasında bulundu.
Hükümetin 13,5 katrilyon zorunlu tasarrufu ödediğini, 6 katrilyon KEY ödemesi yaptığını anımsatan Arınç, şunları kaydetti:
''Tasarı bu günlerde Meclisimize geliyor. Sayın başbakanımızın yarın grup konuşmasında detay vermesi mümkün. Ama o vermeyecekse başka konular öncelik taşıyorsa sayın bakanımız bu konuda bu hafta içerisinde bir açıklama yaparak sanıyorum kamuoyunu sevindirecek gelişmeleri takdim edecektir. Ben detaylara girmeyim. 2000, 2008 ve 2008'den sonraki, 2000 öncesi, 2000 sonrası, 2008 sonrası farklılıklar ve daha çok 2000'den önce emekli olup da refah payı alamamış olan emeklilerimizin bugüne intibakları sağlanıyor, şimdiden gözleri aydın olsun.''
-Kentsel dönüşüm hızlanıyor
Bakanların kendi alanlarıyla ilgili kanun tasarısı taslaklarının da görüşüldüğünü belirten Arınç, Van depreminden sonra, Türkiye'de bütün afet riski altındaki alanların kentsel dönüşümü konusunda bir kanun tasarısı hazırlandığını, bunun taslağının müzakere edildiğini, bugün imzaya açıldığını, en kısa sürede TBMM'ye gönderileceğini kaydetti.
Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesinin kapsamlı bir şekilde, bakanlık, idare ve belediyelerle ilişkili olarak düzenlendiğini belirten Arınç, ''Maddi kaynağı da temin edilmiş durumda. Sürecin bir an önce başlaması ve Türkiye'de kangren haline gelmiş bu konunun en küçük detaylarına kadar gerçekleştirilmesi arzu ediliyor'' dedi.