Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in parasal genişleme programları kapsamında dünya ekonomisini dolara boğması, ABD dolarının değerini çok fazla düşürmedi ve böylece dünyanın en büyük ekonomisinin  yabancı yatırımcılara en çok ihtiyacı olduğu dönemde ABD varlıklarının cazibesi arttı.

ABD Dolar Endeksi, Fed'in politika faizini sıfıra yakın tutması ve ABD hazine tahvili ve mortgage tahvili satın almak üzere 2.3 trilyon dolar değerinde nakit basmasına rağmen, Mart 2008'de kaydetmiş olduğu rekor düşük seviyeden yüzde 13 yükseldi ve 1991'den bu yana çok büyük bir değişikliğe işaret etmedi. Uluslararası Para Fonu IMF, 30 Aralık'ta, 3. çeyrekte doların küresel Döviz rezervlerindeki payının, 2008'den bu yana en büyük sıçramasını kaydettiğini söyledi.

Amerikan dolarındaki bu uzun vadeli istikrar, para biriminin yalnızca bir "tasarruf aracı" olduğuna işaret etmiyor; aynı zamanda ABD Hazinesi'nin 1 trilyon doları aşan bütçe açığını fonlamak için sattığı kağıtlarının rekor seviyede talep görmesinin nedenini açıklamaya da yardımcı oluyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un ABD'nin AAA olan kredi notunu Ağustos'ta indirmesine rağmen, yatırımcılar küresel ekonomideki yavaşlamadan ve Avrupa'daki borç krizinden korunmak için hâlâ dünyanın en büyük ekonomisine sığınmayı tercih ediyor.

Doların 'sığınılacak liman' olma özelliğinin hâlen daha devam ettiğini söyleyen Deutsche Bank AG'nin küresel sabit getiri ve para birimleri müdürü Achim Walde, doların 2012'de gücünü koruyacağını öngördü.