Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yılın ikinci işlem gününde iyi gelen ekonomik göstergelerin etkisiyle yurt dışında piyasalar genel olarak yeşildeydi. Yurt içindeyse bugün Merkez Bankası'nın Döviz satım müdahaleleri devam etti. Bankanın 30 Aralık'ta başlayan döviz müdahaleleri dün ve bugün de sürdü. Müdahale sonrası dolar, 1.8717 liraya kadar düştü.

İMKB bugünü yurt dışı piyasalara paralel olarak yüzde 3'e varan artışla tamamlarken 2 yıllık gösterge tahvilin faizi %11.53'e çıktı.

AVRUPA'DA YENİ YIL, YENİ UMUTLAR

Dünya çapında iyi gelen imalat sanayi verileriyle Borsalar ve emtia fiyatlarında yükselişler görüldü. ABD'de ISM imalat verisi öncesinde de birçok avrupa borsasında yükselişler görüldü. Stoxx Europe 600 endeksi Ağustos'tan beri en yüksek seviyeye çıktı. Euro/Dolar paritesi ise 1.30'un üzerinde seyir izledi.

PETROL VE ALTINDA SERT YÜKSELİŞ

Petrol fiyatları İran'da artan tansiyonla 2012'ye hızlı bir başlangıç yaptı. New York'ta Şubat teslim petrol kontratları yüzde 3.8 oranında sert yükseliş kaydetti ve 102 doları aştı.

Altın fiyatları ise dolardaki değer kaybının da etkisiyle 1,600 doları aşarak 10 haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Gümüş fiyatları da yükseldi.

ABD PİYASALARI DA YEŞİLDE

Dolar bugün euro, pound, yen ve birçok para birimi karşısında değer yitirdi. Wall Street'te borsalar imalat sanayi verileriyle yükseliş seyrini sürdürüyor. S&P 500 Endeksi New York'ta yerel saatle 1:49 itibariyle yüzde 1.6 arttı ve 1,277.87 puan oldu. Dow Jones ise 195.04 puan veya yüzde 1.6'lık artışla 12,412.60 puan oldu.

S&P 500 geçtiğimiz yıl en düşük seviyeyi gördüğü 3 Ekim'den beri yüzde 14 oranında ralli yaptı. S&P, 2011'de küresel piyasalarda en iyi performansı gösteren 10 endeks arasında yer almıştı.

"PİYASALARDAKİ YÜKSELİŞ YANILTICI"

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Bölümü Yöneticisi Ebru Sertesen, euro/dolar paritesi gözetildiğinde yıla daha olumlu başlandığının altını çizdi. özellikle Asya'da ve Almanya, Fransa ve İtalya'da PMI sanayiverilerinin beklenenden iyi gelmesinin olumlu etki yaptığını kaydeden Sertesen, "Tatilden yeni dönüldüğü için işlem hacmi çok değil. Avrupa tarafından gelen haber trafiğinden de piyasaların negatif etkilenmesi gibi bir durum söz konusu değil. Bence gelecek haftaya kadar yukarı yön devam edebilir. Ocak'ta da devam edebilir ancak bence bu yanıltıcı olacak" dedi.

Sertesen, 9 Ocak'ta gerçekleşecek Merkel - Sarkozy görüşmesinin piyasaları etkileyebileceğini, borçlanma takviminin de önemli olduğunu vurguladı.