Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Beyaz Saray, İran'ın ABD uçak gemisinin Basra Körfezi'ne dönmemesi yönündeki uyarısının, İran'ın içinde bulunduğu zafiyeti yansıttığını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük brifinginde konuyla ilgili bir soru üzerine, ''Bence bu, İran'ın zayıf bir pozisyonda yer aldığı gerçeğini yansıtıyor. İran'ın tehditlerinin bu son halkası, Tahran'ın, uluslararası yükümlülüklerine sürekli biçimde uymaması sonucunda giderek artan bir baskıya maruz kaldığının bir teyidi'' dedi.

''İran'ın izole halde olduğunu, davranışları ve ülke içindeki meselelerden dikkatleri başka tarafa çekme gayreti yürüttüğünü'' kaydeden Carney, ''Tahran'ın bu son adımının, yaptırımların İran üzerinde ne kadar etkili olduğunu gösterdiğini'' sözlerine ekledi.

 

-ABD Dışişleri Bakanlığı: İran'ın tehditleri, uluslararası yaptırımların etkisini gösterdiğinin bir kanıtı

ABD yönetimi, İran'ın ABD donanmasının Basra Körfezi'nden uzak durması yönündeki son uyarısının, uluslararası ekonomik yaptırımların Tahran'ı giderek daha zorlu koşullara ittiğini gösterdiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, günlük basın brifinginde, ''Tahran'dan gelen bu tehditleri, uluslararası yaptırımların etkisini göstermeye başladığının giderek artan bir kanıtı olarak görüyoruz'' dedi.

Nuland, ''Giderek kendilerini daha fazla izole olmuş hissediyorlar ve kendi kamuoylarının dikkatini, yaptırımların sonucu ortaya çıkan ekonomik sıkıntılar da dahil olmak üzere, İran içindeki sıkıntılardan başka yöne çekmeye çalışıyorlar'' diye konuştu.

 

-ABD Savunma Bakanlığı:Hürmüz Boğazı üzerinde İran ile bir sürtüşme peşinde değiliz

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü George Little, Hürmüz Boğazı üzerinde İran ile bir sürtüşme peşinde olmadıklarını söyledi.

Little, gazetecilere yaptığı açıklamada, gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan güvenli ve emniyetli geçişini arzuladıklarını belirterek, ''ABD yönetimindeki hiç kimse, Hürmüz Boğazı üzerinde bir sürtüşme peşinde değil. Tansiyonu düşürmek önemli'' dedi.

Sözcü Little, daha önce, İran'ın ABD savaş gemilerinin Basra Körfezi'nden uzak durması yönündeki uyarısına yanıt olarak yaptığı açıklamada, ABD donanmasının uluslararası hukuka uygun olarak Basra Körfezi'nde kalmaya devam edeceğini belirtmişti.

İran Silahlı Kuvvetler Komutanı Orgeneral Ateullah Salihi, İran'ın Basra Körfezi'nde icra ettiği deniz tatbikatı sırasında yaptığı açıklamada, ''ABD'ye Basra Körfezi'ni terk ederek Umman Denizi'ne giden ABD uçak gemisinin bir daha Basra Körfezi'ne dönmemesi uyarısında ve tavsiyesinde bulunuyoruz'' demişti.

ABD Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, ''USS John C. Stennis'' adlı uçak gemisi ile başka bir geminin, bir hafta önce Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Basra Körfezi'ni terk ettiği bildirilmişti.

 

-Pentagon: ABD donanması Basra Körfezi'nde kalmaya devam edecek

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan, İran'ın ABD savaş gemilerinin Basra Körfezi'nden uzak durması yönündeki uyarısına yanıt olarak yapılan açıklamada, ABD gemilerinin Basra Körfezi'nde seyretmeye devam edeceği bildirildi.

Pentagon basın sekreteri George Little imzasıyla yapılan açıklamada, ABD donanmasının uluslararası hukuka uygun olarak Basra Körfezi'nde kalmaya devam edeceği belirtildi.

İran Silahlı Kuvvetler Komutanı Orgeneral Ateullah Salihi, İran'ın Basra Körfezi'nde icra ettiği deniz tatbikatı sırasında yaptığı açıklamada, ''ABD'ye Basra Körfezi'ni terk ederek Umman Denizi'ne giden ABD uçak gemisinin bir daha Basra Körfezi'ne dönmemesi uyarısında ve tavsiyesinde bulunuyoruz'' demişti.

ABD Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, USS John C. Stennis adlı uçak gemisi ile başka bir geminin, bir hafta önce Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Basra Körfezi'ni terk ettiği bildirilmişti.