Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasaları, dün ABD'de imalat sanayi verisinin beklenenden iyi çıkmasından destek buluyor. Asya hisse sentleri yeni yılın ilk tam işlem gününde ralli yaparken, borçlanma kağıtlarının temerrüte karşı sigorta primleri (CDS'leri) düştü. Bakır dün son beş haftanın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından değer kaybederken, Avustralya doları aşağı yönde hareket etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:39'da yüzde 1 yukarıda seyrediyordu. Mart vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı, endeksin dün son iki ayın zirvesinden kapanması sonrası fazla bir değişiklik göstermedi. Royal Bank of Scotland Group Plc fiyatlarına göre, Japonya dışında 40 yatırım yapılabilir kredi notuna sahip Asyalı finans kuruluşunun CDS'lerini içeren Markit iTraxx Asia Endeksi 3 puan düşerek 196 puana indi. Bakır , çinko ve alüminyumdaki düşüşlerle birlikte yüzde 1.5 değer kaybetti. Avustralya doları yüzde 0.5 gerileyerek 1.0331 ABD doları seviyesine indi.

Dün ABD'de açıklanan ISM imalat sanayi endeksi, Çin, İngiltere, Hindistan ve Avustralya'da iyi çıkan imalat sanayi verilerinin yarattığı olumlu havaya katkıda bulundu. Bugün ABD'de açıklanacak olan fabrika siparişleri verisinin Kasım ayında yüzde 2 artarak son dört ayın en hızlı çıkışını göstermesi bekleniyor.

Hong Kong'da Mitsubishi UFJ Asset Management Co. fon yöneticisi Michiya Tomita, "Piyasa, tüm dünyada iyi çıkan ekonomik verilerin desteği ile şimdilerde toparlanıyor" dedi ve "Yatırımcılar çok kötümser, zira Avrupa'ya ilişkin endişeleri var" değerlendirmesinde bulundu.

Japonya ve Çin hisse senedi piyasalarında bugün 2012 yılının ilk işlemleri yapıldı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, geçen yıl yüzde 17 ile 2008'den bu yana en büyük yıllık düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, son üç günde yüzde 2.3 yükseldi.