Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın büyüme motoru Çin'in Başbakanı Wen Jiabao, ilk çeyreğin ekonomiyi zorlayabileceğini belirterek, para politikasında gerektiğinde yeniden ufak düzeltmelerin yapılacağını savundu.

Hunan bölgesine 2 günlük ziyareti esnasında açıklamada bulunan Wen, Çin ekonomisindeki aşağı yönlü baskıların ve aynı zamanda hızlanan enflasyonun da farkında olduklarını söyleyerek, dış talepteki zayıflama ve şirketlerin maliyetlerin artmasından kaynaklanan sorunların da ekonomiyi zorladığını belirtti.

Barclays Capital ve Bank of America Corp.'un ekonomistleri, Çin'in, 23 Ocak'ta gireceği 1 haftalık yeni yıl tatilinin öncesinde bankaların munzam karşılık oranlarını düşüreceğini öngörüyor. Avruğa'daki borç krizinin ihracatı tehdit etmesiyle, iktidardaki Komünist Parti, dikkatini enflasyondan, büyümeyi desteklemeye çevirdi.

Çin Hükümeti'nin büyümedeki aşağı yönlü riskleri yakından izlediğini söyleyen Barclays Capital'in Hong Kong'taki ekonomistlerinden Chang Jian, gayrîmenkul yatırımları ve ihracattaki yavaşlama beklentisinden ötürü, endüstriyel faaliyetlerde de zayıflama beklediklerine dikkat çekti.

Şanghay Bileşik Endeksi bugün Şanghay saati ile 11:30 itibari ile yüzde 0.2 aşağıda seyretti.

China Daily gazetesi, eski Ticaret Bakanlığı yetkililerinden Huang Hai, bakanlığın, araç ve elektrikli aletler de dahil olmak üzere, önümüzdeki birkaç yıl harcamayı destekleyici adımlar atmayı planladığını söylediğini yazdı.