Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de fabrika siparişleri Kasım ayında son 4 ayın en büyük artışını kaydederek, imalatın, ekonomik büyümeye destek olacağını gösterdi.

Washington'daki Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre fabrika siparişleri, Ekim ayındaki revize edilmiş yüzde 0.2'lik düşüşün ardından Kasım'da yüzde 1.8 yükseldi. Hava taşıtı, otomobil ve metal talepleri, bilgisayar ve elektronikteki düşüşü telafi etti.

Artan tüketici harcamaları ve zayıf stoklar, üretimin artmaya devam edeceğine işaret ederek, 2012'nin başında ekonomik büyümeyi destekliyor. Bilgisayar gibi sermaye malları taleplerindeki azalma, şirket yatırımlarının bu yıl azalacağının sinyalini vererek, küresel büyümedeki yavaşlama ve hükümetin vergi avantajlarını kaldırmasına ilişkin endişeleri yansıtıyor.

ABD'de imalat sektörünün hız kazanmaya başladığını belirten Bostn'dak Alpha Macroeconomic Foresight'ın başkanı Brian Bethune, inşaat ve otomotiv gibi yurtiçindeki temel sektörlerin son satışlarının arttığını ve stokların da düşük olduğunu söyledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler fabrika siparişlerinin yüzde 2 artmasını bekliyordu.