Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2012'ye 'yeşilde' merhaba diyen piyasalar bu sabah Asya'dan başlayarak 'kırmızıya' döndü. Almanya ve Portekiz'in başarılı geçen ihalelerine rağmen Avrupa Merkez Bankası'nın mevduat büyüklüğünün arttığına dair haber ve Avrupalı bankaların sermaye ihtiyacı konusunun gündeme gelmesiyle piyasalarda satışlar görüldü.

18 Batı Avrupa piyasasından İsviçre ve İzlanda dışında tümünde satışlar vardı.
Dün 1.3060'a kadar yükselen euro/dolar paritesi bugün yeniden 1.30'un altına indi.

İçeride ise Merkez Bankası müdahalelerini sürdürerek Dolar/TL 'yi belli seviyede tutmaya devam etti. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 11.50'lerden 11.43'e kadar geriledi.

Dün yüzde 3'ün üzerinde prim yapan İMKB bugün Avrupa'daki moda uydu ve kazançlarının bir kısmını geri verdi. Endeks günü 2.51'lik düşüş ile tamamladı.

ABD Borsaları ise beklenenden daha kötü gelen fabrika siparişleri verisine rağmen perakende ve otomobil şirketlerindeki yükselişle ufak değişim gösterdi.

S&P 500 Endeksi yerel saatle 2:25'te yüzde 0.1'den daha az değer kaybetti ve 1,276.87 puan oldu. Dow Jones endeksi yüzde 0.1 geriledi ve 12,411.46 puan oldu.

EMTİADA OLUMLU SEYİR

İran'a yönelik artan tansiyonun güvenli liman talebini artırmasıyla altın fiyatları neredeyse 2 haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Şubat teslim metalin ons fiyatı Comex'te yüzde 0.8 artarak 1,613.50 dolar oldu.

Citigroup bugün yaptığı açıklamada metalin bu yıl 2.400 dolara kadar yükselebileceğini bildirdi.

Petrol ise gün içinde dalgalı seyir izledi. Şubat teslim kontrat Nymex'te 103.15 dolar/varil'e kadar yükseldi. Brent tipi petrol Londra'da 113.21 doları gördü.

MANUKYAN: İSTİSNAİ GÜNLER YAŞANIYOR

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Yardımcısı Şant Manukyan Bloomberg HT'ye piyasalarda istisnai günler yaşandığını ve ciddi anlamda dolara talep olduğunu belirtti.

Manukyan, "Böyle bir ortamda içeriden yapılan müdahalenin etkisi de sınırlı kalıyor ama eğer hava düzelir, euro yukarı gitmeye başlarsa MB'nin adımları daha fazla etkili olacaktır" dedi.

Manukyan altında bugün yaşanan yükselişle ilgili ise "piyasalar çatışma ihtimalini altında fiyatlamaya başladı" açıklamasını yaptı.