Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Neredeyse 8 ayın zirvesine çıkan petrol, Yunan Başbabakan Papademos'un açıklamalrının ardından Basara Körfezi'ndeki tansiyonun düşmemesine rağmen geriliyor.

Yunanistan Başbakkanı Lucas Papademos'un daha fazla kesintinin euro bölgesinde kalarak uluslararası kreditörlerden biraz daha mali yardım almanın tek yolu olduğunu açıklamasının ardından petrol vadelileri yüzde 0.4 kadar değer kaybetti. Petrol fiyatları daha önce ise Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppe'nin Avrupa'nın 30 ocak tarihindeki toplantısında İran'a ambargo kararı almasını umduğunu açıklaması ile yükselişe geçmişti.

Credit Suisse Group AG emtia araştırma müdürü Ric Deverell, İran üstündeki baskı ve Avrupa'nın borç sorununa işaret ederek "Şu an iki zıt kutbun verdiği mücadeleye şahitlik ediyoruz. Bu sebeple petrol piyasasında bir miktar dalgalanma olması normal." açıklamasında bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki şubat teslimli ham petrolün varili 42 sent düşüşle 102.80 dolara gerilerken Sidney'de ise yerel saatle 15.15'te 102.95 dolardan işlem gördü. Petrolün kontratı dün yüzde 0.3 tırmanışla 10 mayıs tarihinden beri en yüksek seviye olan 103.22 dolara yükseldi. Fiyatlar 2010 yılında yüzde 15 yükseldikten sonra 2011 yılını ise yüzde 8.2 artıda kapattı.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Borsası'ndaki şubat teslimli brent petrolün varili 53 sent ya da yüzde 0.5 kayıpla 113.17 dolara geriledi. Böylece Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 10.18 dolar oldu. İki kontrat arasındaki fark en son İran üstündeki baskı sebebiyle 27 aralık tarihinde 7.93 dolara kadar geriledi.