Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasaları, Fransa'nın bugün gerçekleştireceği 8 milyar euroluk (10.4 milyar dolar) tahvil ihalesi öncesi Avrupa borç sorununa ilişkin endişelerin artması sonucu satıcılı seyrediyor. Asya hisse senetleri son üç günde ilk kez değer kaybederken, Avustralya doları düştü.

MSCI Asya Pasifik endeksi, önceki iki seansta yüzde 2.4 yükseldikten sonra Tokyo saati ile 12:44'te yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermedi. Aussie olarak da bilinen Avustralya doları yüzde 0.4 zayıflayarak 1.0326 ADB doları seviyesine geriledi. Avustralya para birimi 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Çin para birimi yuan, Çin Merkez Bankası'nın günlük referans kurunda Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşü yapmasının ardından geriledi. Bakır, dün 14 Aralık'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından yüzde 1.1'lik bir sıçrama yaptı.

Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos'un, euroda kalmak için yegane yolun gelirlerde daha fazla kesintiye gitmek olduğunu ve ekonomik çöküşten kurtulmak için uluslararası kreditörlerden daha fazla finansman gerektiğini söylemesinin ardından, Avrupa borç krizinin küresel ekonomiye bulaşacağı endişeleri daha da arttı. Avustarlaya'da hizmet sektörü, tüketici harcamalarının zayıflaması ile birlikte üçüncü ay üst üste daraldı.

Tokyo'da Ichiyoshi Investment Management Co.'dan Mitsushige Akino, "Avrupa borç krizinden kaynaklanan sorunlar tekrar ön planmna çıkıyor ve piyasa durumun değişmediğini tekrar teyit ediyor" dedi ve Bu durum euroyu zayıflatıyor ve Avrupa ile iş yapan ihracatçıları olumsuz etkiliyor" değerlendirmesinde bulundu.