Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AVRUPA TURU

Avrupa'da hisse senedi fiyatları yükselirken dün duraksadılar. Gösterge niteliğindeki Eurostoxx 600 Endeksi % 0.57 gevşerken, Almanya Dax Endeksi % 0.89 düştü ve günü 6.111'den tamamladı. Unicredit'in bedelli sermaye artırımına giderken beklentileri de aşan % 43 iskonto ile hisse satmaya çalışması hisse senetleri üstünde baskı unsuru oluşturdu. Avrupa'da bankaların birbirlerine borç verirken kullandıkları oranlara bakınca piyasanın rahatlamadığını düşünen ve bu bankaların paralarını Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) park ettiğini gören yatırımcılar para piyasalarının hala sıkışık olduğuna karar verdiler. Euro/Dolar 1.2922'ye inerken ECB'ye park edilen gecelik para miktarı 452 milyar Euro ile rekor kırdı. Diğer yandan İspanya'nın IMF'den resmi yardım alacağı ve Valencia Bölgesi'nin yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği dedikoduları ilerleyen saatlerde resmen yalanlanırken İspanya ve diğer borçlu ülkelerin 10 yıllık gösterge niteliğindeki faizleri yükselmeye devam etti; İspanya 10 yıllık tahvil faizi günü % 5.43'ten tamamladı. Bugünse 4 parçada 10 yıl ile 30 yıl vadede yapılacak olan Fransa bono ihaleleri izlenecek.

ABD'DEN ASYA'YA

Avrupa endişeleri hisse senetlerini dalgalandırırken ABD'de kapanışlar da
karışık oldu. Teknoloji hisselerinden oluşan Nasdaq Endeksi günü % 0.01
gerilemeyle tamamlarken, S&P 500 Endeksi ve Dow Jones Endeksi % 0.02 ve %0.17 artışla günü 1.277 ve 12.418 puandan tamamladılar. S&P 500 Endeksi
vadeli işlemlerde % 0.19 aşağıda. ABD'de yıl başı alışverişi sonrasında
perakendeciler ilgi görürken finansal hisseler ise günü % 0.55 aşağıda
tamamladılar. Dolar Endeksi yeniden 80'in üzerine çıkarken ABD 10 yıllık
tahvil faizi ise % 1.9736'da.

Asya'da ise takip merkezi ABD verileri ve Avrupa'daki haber akışı olarak kalmaya devam ediyor. MSCI Asya Endeksi % 0.6 gerilerken Japonya'da Nikkei 225 Endeksi % 0.83 düşüşte. Çin'de 23 Ocak'ta başlayacak yerel yeni yıl öncesinde likidite sıkışıklığı sebebiyle hisse senetleri gergin ve Şanghay Bileşik Endeksi % 0.66 aşağıda. Japon Yeni, Dolar'a karşı 76.74'te ve yatay seyrediyor, 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.09 düşüşte.

EMTİADA HABER AKIŞI BELİRLEYİCİ

Kurak havanın kasırgalarla birleşebileceği spekülasyonu ile Güney Amerika'da tarım ürünlerinin zarar görebileceği fiyatlara yansırken bu da mısıra detsek
oluyor ancak fiyatlar güne gerileyerek başlıyor ve % 0.11 aşağıda, buğday ve soyada da geri çekilmeler hakim. İran gerginliği ise petrolü yukarıda tutuyor. ABD tipi ham petrol varil başına 103.35 Dolar'dan işlem görürken, Brent petrol ise 113.72'den alıcı buluyor. Baz metallerde moraller geri kazanılırken bakır % 1 primli. Petroldeki artışı yaratan haber akışı metallere de destek oluyor.
Paladyumdan platine, gümüşten altına tüm değerli metaller değer kazanırken spot altın ons başına 1.618 Dolar'da. Asya'dan gelen fiziki talep ve bu yılın Ejderha Yılı olması temsil ettiği değerler bakımından altına olan fiziki talebin artacağı beklentisi yaratıyor. Çin'de yeni yılın yaklaşması da fiyatlara psikolojik bir destek veriyor.

İÇERİDE MERKEZ VE OYNAK HİSSELERİ İZLENİYOR

Unciredit haberiyle gerileyen ve bir önceki gün % 7 yükselip dün % 5.19
gerileyen Yapı Kredi Bankası diğer banka hisselerini de aşağı çekti.
Bankacılık Endeksi % 3.3 düşerken İMKB 100 Endeksi % 2.51 düşüşle 51.532 puana indi. Tüpraş da İran gerginliğine bağlı geriledi ve günü en çok düşen hisse senedi olarak ( % 6.52 ) endeksi de 196 puan aşağı çekti. Artan 5 hisse senedinin olduğu günde en çok artan hisse senedi %6.47 ile Banvit oldu. Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye uyguladığı beyaz et ithalatı yasağını kaldırması ile hisseler zıpladı. Yabancı katılımının arttığı ve hacmin de yükselmeye başladığı günde ilgi satış yönünde gerçekleşti.

Faiz ve kur cephesinde ise Merkez Bankası izleniyor. Piyasaya sattığı döviz kadar TL'yi piyasadan çekmeyen banka hem miktar olarak sıkılaştırmaya gitti, hem de faizler yükselirken sıkışıklık arttı.  Gösterge faiz % 11.43 bileşikten günü tamamladı. Döviz satış ihalesinde 100 milyon Dolar satan bankanın ikinci hamlesi de müdahale etmek oldu. Böylece 4 gün üst üste döviz piyasasına müdahale edilmiş oldu. Dolar/TL güne 1.8864'ten başlıyor, Euro/TL 2.4372 ve Sepet Kur 2.1619'da. Diğer Gelişen Piyasa kurlarında da satışlar yaşanırken TL dahil 7 para biriminden oluşan kur endeksi yıl başından bu yana % 1.5 düşüş gösterirken Sepet Ku rise % 0.5 primli.

Bugün izlenecek veri akışı şu şekilde:

- Fransa'da 8 milyar euro tutarında bono ihaleleri düzenlenecek 12:00

- Euro Bölgesi'nde Kasım ayı ÜFE verileri açıklanacak 12:00

- Romanya Merkez Bankası, faiz kararını açıklayacak 12:30

- Euro Bölgesi'nde Ekim ayı yeni sanayi siparişleri açıklanacak 12:00

- ABD'de Aralık ayı ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak 15:15

- ABD'de haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak 15:30

- ABD'de Aralık ayı ISM imalat dışı endeks açıklanacak 17:00

- TCMB TÜFE ve ÜFE bazlı reel efektif kur gerçekleşmelerini açıklayacak 18:00

- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak



Twitter.com/Gokhan_Sen
Gökhan ŞEN
Bloomberg HT Araştırma Bölümü