Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kötülediğine yönelik sinyallerin etkisiyle Tokyo Borsası düştü. Topix Endeksi 4 günden bu yana ilk düşüşüne işaret etti.

Satışlarının neredeyse 3'te 1'ini Avrupa'da kaydeden Canon Inc., euronun, yen karşısında 11 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından  yüzde 1.2 değer kaybetti. Çip üreticisi Elpida Memory Inc. , 1.6 milyar dolara ulaşan tahvil itfaları ve kredi ödemeleri için diğer şirketlerden finansal destek arayışına girmesi üzerine yüzde 7.4 geriledi. Olympus Corp., Michael Woodford'un sözcüsünün eski CEO'nun skandallar sebebiyle yatırımcılarla vekalet mücadelesi verebileceğini söylemesinin ardından ralli yaptı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 8,488.71 puana gerilerken, Topix Endeksi de yüzde 0.9 düşüşle 736.28 puandan işlem gördü. Hisseler, Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos'un ülkenin "kontrolsüz temerrüte düşme riski" olduğunu söylemesi ve İtalya'nın en büyük bankası UniCredit SpA'nın Çarşamba gübü sermaye açığını kapamak için iskontolu hisse satışı gerçekleştireceğini duyurmasının sonrasında düşüşe geçti.

Yatırımcıların Avrupa'nın sorunlarının hızlı bir çözümü olmadığını yeniden hatırladığının altını çizen Mitsubishi UFJ Asset Management Co.'nun Tokyo'daki kıdemli stratejistlerinden Kiyoshi Ishigane, eurodaki değer kaybının da Tokyo Borsası'nı olumsuz etkilediğini söyledi.