2012'de ucuzlayacak olan 5 şey
-
2012 ne getirecek? Ekonomik toparlanma ya da çift dip? Yeni bir başkan ya da... Çift dip? Bir tsunami daha? Avrupa'da ayaklanma? Kesin hiçbir şey söyleyemeyiz ama aşağıdaki listede alışveriş trendini görebiliriz
2012 ile beraber ucuzlaması beklenen ve daha da pahalanacağı tahmin edilen şeylerle ilgili alışveriş sitesi dealnews bir liste oluşturdu.
Time'ın haberine göre işte sitede yer alan "küresel çapta" ucuzlayacak olan 5 şey:
* Araba kiralama: Acentelerin ellerindeki fazla mal sebebiyle indirime gitmesi bekleniyor.
* iPad 2: Teknoloji gittikçe ucuzluyor. Bu yıl e-kitap okucu ve tablet gibi çoğu bilgisayar tabanlı alet iPad 3 öncesinde fiyat indirimine gidecek.
* 3D TV: Üçüncü boyutu salonlarımıza taşıyan teknoloji bu yılın en hit nesnelerinden biri olacak. Piyasaya daha fazla oyuncunun girmesi ile fiyatlarda ciddi boyutta kırılma yaşanacak.
* Konut: Konut fiyatları geçtiğimiz yıl yüzde 3 civarında gerilerken bu düşüşün bu yıl daha da genişlemsi bekleniyor. Fakat konut fiyatlarının önümüzdeki 10 yıl içindeyse yüzde 30 artış kaydedeceği tahmin ediliyor.
* Şarap: Şişesi 30 dolar ve üstünde satılan şarapların stoklardaki aşırı artış sebebiyle ucuzlayacağı tahmin ediliyor. Söz konusu Türkiye olduğunda analizin bu maddesinin pek de geçerli olmayacağı malum.
Ve tabii bir de pahalanacak olanlar var. İşte sitenin top 5 listesi:
*Uçuş maaliyeti: Uçuşların azalması bilet fiyatlarının artışına yol açacak. Kuzey Amerika'ya uçuşların ekonomi sınıfında yüzde 5, "business class" kategorisinde ise yüzde 7 artış kaydedeceği tahmin ediliyor.
* Beslenme: Gıda fiyatları tüm dünyada artış gösterirken tüm yük de tüketicinin üstüne yıkılıyor. Geçtiğimz yıl yüzde 6 artan gıda fiyatlarının bu yıl da yine aynı şekilde sıçrayacağı tahmin ediliyor. Bu fiyatlanmanın ise restoranlardan ziyade evlerde hissedilecek.
* Benzin: Akaryakıt fiyatları tüm tatillerden önce artış gösteriyorken bir de Ortadoğu'da artan gerilim buna tuz biber oalcak. Benzinin galon başına 4 dolara tekrar ulaşmasında korkuluyor. Bu konuda da söz konusu Türkiye olduğunda artış oranını tekrar gözden geçirebiliriz.
* Nakliyat: Birçok ulaşım ve nakliyat şirketi fiyat artışına gitti. Bu durum belki de online alışverişçiler için bedava kargo hizmetinin sonu bile olabilir.
*Belediye aidatı: Bütçelerinde kesintiye gitmek isteyen yerel yönetimler her geçen gün yükümlü oldukları hizmetleri belde sakinlerinin üstlerine biraz daha yıkıyorlar. Gelir ve emlak vergisi ödeyenlerden vergi bedelini de aşan ekstra "kaldırım vergisi" istiyor olmaları bu konuda verilebilecek en net örnek.