Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı hükümetlerin ve bankaların finansman bulma konusunda zorlanacağına ilişkin endişelerle Fransa'nın bugün düzenleyeceği 8 milyar euro tutarındaki tahvil ihalesi öncesinde euro, yen karşısında 11 yılın en düşük seviyesinin yakınlarında seyretti.

Euro Bölgesi'nin ortak para birimi, Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos'un ülke ekonomisinin Mart gibi iflas edebileceğini söylemesinin ardından, 16 önemli para biriminin 12'si karşısında değer kaybetti. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, Asya Borsalarının iki gündür devam eden rallisini sonlandırarak düşüşe geçmesi ve yüksek getirili varlık talebini azaltması üzerine ABD doları karşısında zayıfladı. ABD'de bugün açıklanacak olan hizmet sektörünün Aralık'ta büyüdüğüne ve şirketlerin istihdamlarını artırdığına işaret etmesi beklenen verilerin öncesinde, ABD dolarındaki kazançlar sınırlı oldu.

Açıktaki tahvillerin vadesinin uzatılması ve yeni tahvil ihraçlarından ötürü euroda devam eden bir baskı olduğuna dikkat çeken Sidney'deki Avustralya'nın en büyük ikinci bankası kıdemli Döviz stratejistlerinden Sean Callow, euroda geçici olarak bile pozisyon almaya sebebiyet verecek hiçbir şeyin olmadığını söyledi.

2 Ocak'ta 98.66 yen seviyesinden Aralık 2000'den bu yana en düşük seviyesini kaydetmiş olan euro, bugün  99.29'dan 99.19'a geriledi.Euro/Dolar paritesi 1.2943'ten 1.2929 seviyesine düşerken, Dolar, yen karşısında değişiklik kaydetmedi ve 76.72'den işlem gördü.

Yatırımcıların Euro Bölgesi'ndeki çalkantılardan ötürü güvenli varlıklara sığınmasıyla geçtiğimiz ay yüzde 2.9 değer kaybetmiş olan euro, Bloomberg Korrelasyon Ağırlıklı Döviz Endeksi'nde yer alan gelişmiş 10 ülkenin para birimi arasında en kötü performansı gösteren para oldu.