Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin Çin'in ihracatlarını azaltacağına ve yeni yıl tatilinin küçük ölçekli şirketlerin borç verme maliyetini yükseltmesinin öncesinde oluşabilecek nakit sıkışıklığına ilişkin endişeler üzerine Çin'deki hisselerin çoğu düştü; Çinli bankalar ise değerlendi.

Asya'nın en büyük kargo şirketi China Cosco Holdings Co., Lüksemburg Başbakanı'nın Avrupa Birliği'nin bilinmedik kapsamda bir resesyon ile karşı karşıya olduğunu söylemesinin ardından yüzde 2.9 düştü. Çin Merkez Bankası'nın 3 aylık tahvil ihalesi yapmaması ve yatırımcıların, bankanın bu ay bankaların munzam karşılık oranlarını düşüreceğini speküle etmesi üzerine,  Shanghai Pudong Development Bank Co. ve China Citic Bank Corp., bankalar arasındaki kazançlara öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 artışla 2,175.38 puana yükseldi. Endekste yükselen hisselerin yaklaşık 3 katı miktarda hisse senedi düşüş kaydetti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.3 kazançla 2,306.55 puana çıktı. ABD'de en çok işlem gören Çin hisselerini listeleyen Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1.2 geriledi.

Yatırımcıların güveninin oldukça düşük olduğunu belirten Hongyuan Securities Co.'nun analistlerinden Tang Yonggang, piyasada likidite açığı olduğunu ve halka arzların da devam ettiğini söyledi. Tang, kimsenin bu kadar az fırsat varken piyasaya girmek istemediğini, ancak şirket kazançları gibi olumlu faktörlerin de olduğunu aktardı.

PricewaterhouseCoopers LCC, Şanghai ve Şenzen'deki ilk halka arzların bu yılki toplam piyasa değerinin 300 milyar yuan olmasını bekliyor.

Şanghay Bileşik Endeksi, borçlanma maliyetleri ve Avrupa'daki borç krizinin ekonomik büyümeye zarar vereceğine dair kaygılardan ötürü dün, 2012'nin ilk işlem gününde yüzde 1.4 düştü. CSI 300 endeksi 2011'i yüzde 25 aşağıda tamamladı.