Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşları, Fransa'yı AAA olan kredi notunu indirmekle tehdit ederken, ülke bu yılın ilk tahvil ihalesi sınavında yatırımcılarının iştahını test edecek. Fransa bugün 8 milyar euro tutarında tahvil satmayı planlıyor.

Bu tahvil ihalesinin zor olacağını söyleyen Frankfurt'taki DZ Bank AG'nin sabit gelir stratejistlerinden Michael Leister, kredi notunun eskimeyen bir konu olduğunu, Fransa'nın bu tehditle Aralık'ın ikinci yarısından beri karşı karşıya olduğunu söyledi. Leister, "ancak bu ilk ihalenin verdiği sinyal göz önünde bulundurulduğunda, sorun olacağını sanmıyorum" dedi.

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin diğer ülkelere sıçradığına ilişkin endişelerin derinleşmesiyle, 17 Kasım'da yatırımcıların ellerinde Alman tahvilleri yerine Fransız tahvilleri bulundurmak için talep ettikleri ekstra faiz 204 baz puana çıkarak, 1990'dan bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Fransız tahvilleri ile Alman tahvilleri arasındaki getiri farkı dün 139 puana geriledi. Bu fark, Finlandiya için 46 baz puan, Hollanda için ise 38 baz puanda seyrediyor.

Fransa'nın bugünkü tahvil ihalesi, Almanya'nın dün 5 milyar euroluk hedef tutarının üzerinde talep aldığı ve 4.1 milyar euro borçlandığı ihalesinin yalnızca bir gün sonrasına denk geliyor. Almanya'nın tahvil ihalesi, Euro Bölgesi liderlerinin euroyu koruyup koruyamayacaklarını belirleyecek fonlama arayışı koşuşturmasını da start vermiş oldu.  İtalya ve İspanya da Önümüzdeki haftalarda tahvil ihalesi gerçekleştirecekÖnümüzdeki haftalarda tahvil ihalesi gerçekleştirecek.