Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Endonezya rupisi ve Filipin pezosu öncülüğünde gerileyen Asya paraları, Avrupa'daki borç krizindeki kötüleşmenin, gelişen piyasa varlıklarının talebini düşüreceğine ilişkin kaygılardan etkilendi.

İtalya'nın en büyük bankası UniCredit SpA'nın sermaye artırmak için hisselerini 3 Ocak'taki kapanış fiyatından yüzde 43 iskontolu satacağını söylemesinin ardından Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 2. gününde de düştü. Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos dün ülkesinin, daha fazla uluslararası yardım için gereken gelir kesintilerini kabul etmemesi hâlinde, Yunanistan ekonomisinin Mart'tan itibaren iflas etme riskinin olduğunu söyledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.4 geriledi.

Avrupa'daki borç sorunun risk iştahını kapattığını ve doları desteklediğini belirten Bangkok Bank Plc'nin Forex traderlerından Norawit Suparinayok, Asya paralarının dolar karşısında değer kaybedebileceğini söyledi.

Endonezya rupisi, ABD doları karşısında 4. gününde zayıflayarak yüzde 0.3 değer kaybetti ve 9,166 seviyesine geriledi. Filipin pezosu yüzde 0.4 düşüşle 43.925'ten, tayland bahtı ise yüzde 0.2 kayıpla 31.54'ten işlem gördü.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının not tehditi altındaki Fransa bugün 8 milyar euro tutarında tahvil ihalesi düzenliyor. Fitch Ratings, ülkenin kredi görünümünü artan riskleri gerekçe göstererek 16 Aralık'ta düşürmüştü. Standard&Poor's da 5 Aralık'ta aralarında Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu 15 Avrupa ülkesine not indirimi uyarısı yapmıştı.