Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da Borsalar günü satışlarla tamamladı. Fransız CAC 40'ta kayıplar yüzde 1.5'u buldu. Gün içerisinde İtalya'da gerçekleşen düşüş yüzde 3'ü aştı. Özellikle UniCredit'in sermeya arayışına girmesi hisse senetlerine sert satışlar getirdi.

Dün Almanya'nın ardından bugün de Fransa 10 yıllık tahvil sattı. Tahvil ihracı beklenti dahilinde kaldı.

ABD'DEKİ OLUMLU VERİLER ALGIYI DEĞİŞTİRMEDİ

ABD'de bugün açıklanan özel sektör istihdam ve işsizlik verisi beklenenden daha iyi geldi, ancak piyasadaki negatif algıyı değiştirmekte yeterli olmadı. Ülkede işsizlik verisi birkaç haftadır üst üste 400 binin altında geldi. Bu da istihdam piyasasında yavaş ama kademeli düzelme olduğu şeklinde algılanıyor.

Erken saatlerde düşen ABD borsaları ilerleyen saatlerde banka ve teknoloji hisseleri öncülüğünde kayıplarını telafi etti.

S&P 500 Endeksi yerel saatle 2:34'te'te 1,279.95 puan oldu ve önceki yüzde 0.9'luk kaybı telafi etti. Dow Jones ise yüzde 0.1 değer kaybederek 12,408.28 puan oldu.

S&P 500 dün 2 ayın zirvesine çıkmış, Dow Jones ise Temmuz'dan beri en yüksek seviyeden kapanmıştı.

ABD'den gelen iyi veriler ve euro bölgesindeki olumsuz veriler Euro/Dolar paritesinin aşağı yönlü seyrine neden oldu. Ortak para birimi dolar karşısında 1,28 seviyesinin altına inerek, 13 Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Yurt içinde ise Merkez Bankası'nın rezervlerinin 78 milyar dolar ile Ekim 2010'dan beri en düşük seviyeye indiği görüldü. İMKB 100 endeksi yurt dışına paralel olarak yüzde 0.64 oranında değer kaybetti.

"Dolar/TL 'DEKİ DEĞERLENMENİN ÖNÜNE GEÇİLEMEYECEK"

Finans Yatırım'dan Serhan Yenigün piyasada yine istisnai günler yaşandığını belirterek 2012'nin zorlu bir yıl olacağının altını çizdi. Yenigün, "Fransa ihallelerinin beklendiği gibi sonuçlandı. ABD verileri sürpriz yaptı özel sektör istihdamı beklentinin 2 katı geldi ancak bu piyasaları desteklemeye yetmedi. 2012 zor bir yıl olacak diyorduk buna ilişkin beklentiler yavaş yavaş fiyatlara yansımaya başlıyor. Yılın ilk 2 günü kısmen pozitifti ancak Avrupa ile gündemin ısınmasıyla dün başlayan hareket bugün de devam etti" dedi.

MB dolara cumadan bu yana müdahale yaptığını ancak kurdaki değerlenmein önüne geçemeyceğini belirten Yenigün, "Euro dolar paritesinin aşağıya geldiği, doların dünyada birçok para birimine karşı değer kazandığı dönemde MB ne kadar döviz satarsa satsın kurdaki değerlenmenin çok da fazla önüne geçemeyecek gibi görünüyor. MB'nın liradaki volatiliteyi azaltmaya yönelik yaklaşım sergilediğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.