Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, ABD istihdam verilerinin açıklanmasından önce, 3 günde ilk defa yükseldi ve emtia fiyatları artış gösterdi. Alman tahvilleri düşerken, Macar para birimi forint ralli yaptı ve Güney Kore wonu değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, telekominikasyon ve kamu hizmeti şirketlerindeki yükselişlerin, UniCredit SpA'daki 4 gün süren yüzde 38'lik kaybın olumsuz etkisine ağır basmasıyla, New York saatiyle 6:30da yüzde 0.3 arttı. Standard & Poor 500 endeks vadeli kontratı yüzde 0.2 artmasının ardından yüzde 0.1'den daha az düştü. 10 yıllık Alman tahvilleri 2 baz puan yükseldi. Forint euroya karşı yüzde 0.5 değer kazandı. Petrol yüzde 0.4 arttı ve aleminyum yüzde 0.4 yükseldi.

Ekonomistler ABD Çalışma Bakanlığının bugün açıklayacağı istihdam verisinin, Kasım ayı gibi Aralık ayında da işe alımların arttığını göstermesini bekliyor. Macaristan, para biriminin euro karşısında rekor seviyeye düşmesi ve hükümetin tahvil satışının hedefin altında kalmasının ardından, IMF kredisinin koşullarını görüşme taahütünde bulundu.

" ABD'de düzelme var" diyen, Londra'daki Baring Asset Management Ltd. araştırma müdürü Marino Valensise, " ABD iyi gidiyor. Özel sektörden iyi işaretler geliyor. İşsizlik buralardan düşecek" yorumunda bulundu.

Stoxx 600 Endeksi bu hafta yüzde 1.5 arttı ve yükselişini üst üste 3. haftaya da taşıdı. Vodafone Group Plc, Goldman Sachs Group Inc.'nin hisse tavsiyesini 'nötr'den 'al'a yükseltmesinin ardından yüzde 1.9lük ralli yaptı.Uni Credit, 2 gün önce yüzde 43 düşük hisse fiyatıyla sermaye arttırımına gideceğini açıklamasının ardından yüzde 12 düştü ve son 19 yılın en düşük seviyesine indi.