Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas tipi petrol bu hafta yüzde 3.4 oranında değerlendi. Petroldeki yükselişte iyi gelen veriler etkili oldu. ABD'de Aralık'ta işsizlik başvurularındaki azalma istihdam piyasasının 2012'ye güçlü girdiğini gösterdi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Avrupa Birliği'nin İran'dan petrol alımlarını durdurmak üzerinde görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

Nordea Bank'ta analist olan Thina Saltvedt, Amerika'da beklenenden iyi gelen makro ekonomik göstergelerin iyimserlik ve risk iştahı oluşturduğunu söyledi. Analist, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidinin küresel petrol piyasasında muazzam bir etki yapacağını kaydetti.

Şubat teslim ham petrolün varil fiyatı Londra'da 40 sent yükselerek 102.41 dolar oldu. Dün kontrat 1.41 dolar azalarak 101.81 dolarla bu haftanın en düşük seviyesine indi. 2011 yılında fiyatlar yüzde 8.2 oranında değerlenmişti.

Şubat teslim Brent tipi petrol ise ICE Futures Europe'ta 52 sent veya yüzde 0.5 yükseldi ve 111.26 dolardan işlem gördü. Avrupa'nın gösterge kontratı Nerw York petrolüne 11.05 prim yaptı.