Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işverenler Aralık ayında beklentinin üzerinde kişiyi işe aldı ve işsizlik oranı 3 yılın en düşük seviyesine gerileyerek, istihdam piyasasının 2012'nin başında hız kazandığını gösterdi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nı rakamlarına göre, dünyanın en büyük ekonomisinde tarım dışı istihdam Aralık ayında 200 bin kişi arttı; Kasım ayındaki rakamlar da 100 bine revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, tarım dışı istihdamın Aralık'ta 155 bin kişi artacağı yönündeydi. Böylece uzun süredir aynı seviyelerde seyreden işsizlik oranı yüzde 8.5'e gerileyerek, Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti; toplam çalışma saati ve kazançlar da yükseldi.

İstihdamdaki sürdürülebilir kazançların işsizliği azaltarak, ABD ekonomisinin yüzde 70'ini kapsayan hanehalkı harcamalarını desteklemesi gerekiyor. Aynı zamanda Avrupa'daki finansal kriz ve ABD'deki bütçe tartışmaları, büyümenin yavaşlamasından kaygılanan şirketler için risk oluşturuyor.

İstihdam piyasasındaki güçlenmeyle birlikte, ekonominin hızlanmaya başlar gibi göründüğünü söyleyen Naroff Economic Advisors Inc.'in başkanı Joel Naroff, ancak 2011'e de iyi rakamlarla başlandığını hatırlatarak, aynı durumun 2012'de de olabileceğine dikkat çekti.

Tarım dışı istihdam verisinin ardından ABD endeks vadelileri kazançlarını genişletti ve Mart teslimatlı S&P 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.5 kazançla 1,278.9 puana çıktı. 10 yıllık ABD hazine tahvillerinin getirisi de yüzde 2'den yüzde 2.02'ye yükseldi.