Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdamın beklentinin Aralık'ta beklentinin üzerinde büyümesi ve işsizlik oranının beklenmedik şekilde düşmesinin ardından dünyanın en büyük ekonomisine ilişkin iyimserlik arttı; ABD endeks vadelileri yükseldi.

Mart vadeli S&P 500 kontratları yüzde 0.5 kazançla 1,279.1 puana çıktı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nı rakamlarına göre, dünyanın en büyük ekonomisinde tarım dışı istihdam Aralık ayında 200 bin kişi arttı; Kasım ayındaki rakamlar da 100 bine revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, tarım dışı istihdamın Aralık'ta 155 bin kişi artacağı yönündeydi. İşsizlik oranı yüzde 8.5'e gerileyerek Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti ve çalışma saatleri ile kazançlar yükseldi.

S&P 500 Endeksi, 2011'i neredeyse hiç değişiklik olmadan kapamasının ardından bu hafta yüzde 1.9 artış kaydetti.

ABD'deki hisselerin çoğunluğu dün bankalardaki ralli ve ADP özel sektör istihdam verisinin beklentinin üzerinde gelmesinin, Target Corp. ve J.C. Penney Co. gibi mağazalar zincirlerinin karamsar tahminlerini dengelemesiyle değerlendi ve S&P 500 Endeksi, 28 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesinde seyretti.

Alcoa, 9 Ocak'ta bilançosunu açıklayarak 4. çeyrek kazanç sezonunun resmi olmayan startını verecek. Analistler, S&P 500 şirketlerinin kârlarının Eylül-Aralık döneminde yüzde 6.2 artışla, 2009'un 3. çeyreğinden bu yana en  yavaş büyümesine işaret etmesini bekliyor.